Strad’Art | Festival de artă urbană, ediția a II-a, se desfășoară între 20 și 26 iulie, în orașul Târgu Jiu.

Epicentrul zonei de intervenție artistică este Cartierul Lotrului, unde ne propunem dinamizarea acestuia, prin intermediul artei urbane. Cartierul este situat într-o zonă periferică a orașului și este alcătuit în mare parte din foste locuințe munictorești.

Tema propusă de Strad’Art în ediția de anul acesta a festivalui este “Solidaritatea”.

Misiunea de anul acesta a festivalului este de a continua explorarea, descoperirea sau redescoperirea mediului urban, prin intervenții artistice, acțiuni și experiențe urbane diferite, care vor transforma orașul nostru într-un oraș avangardist, participativ, colorat, amabil și deschis din punct de vedere cultural și social.

Interacțiunea cu cartierul este atât la nivel artistic, prin realizarea unor picturi murale, cât și la nivel social, prin interacțiunea artiștilor cu locuitorii cartierului, dar și cu vizitatorii, pe toată durata festivalului.

Se propune realizarea a cinci murale pe calcanele unor blocuri de pe strada Hidrocentralei, alături de alte intervenții artistice, dar și a trei autobuze de transport public local, de către 11 artiști români.

Intervențiile artistice vor fi realizate de: Alin Mihail, ATOMA, Bogdan Cazacincu, Cristian Scutaru, Denisa Pasere, HarceaPacea, Ionut Popescu, John.S, Kaps Crew, Pisica Pătrată și Răzvan Răucescu.

Strad’Art este un eveniment organizat de Primăria Municipiului Târgu Jiu, curatoriat de Adrian Oniga.

One Voice Initative

Anul acesta, Strad’Art | Festival de artă urbană, s-a alăturat proiectului international One Voice Initiative, o mișcare socială care promovează arta publică, cu misiunea de a inspira și uni comunități artistice din toată lumea. Acestui proiect s-au mai alăturat organizații precum Casa Fugaz – Arte de Convivir (Peru), MANA Contemporary (USA), Selina (Portugalia), HK Walls (Hong Kong), Museum of Graffity (USA), Menomadin – Fundaçao Arte y Cultura (Angola), Dekel Holdings (Panama), Drago (Italia), Fabrica de Arte Cubano (Cuba), Or Movement (Israel), Superchief Gallery (USA), Mitrelli (Coasta de Fildes), Richard Kong (China), Miami Art Society (USA), Blue Veano (Panama), Galeria Selva Invisible (Peru), Kai (Peru) și altele. Strad’Art devine astfel singurul proiect artistic românesc care se alătură acestei mișcări.

Tema propusă de festivalul nostru ,Solidaritatea, corespunde valorilor promovate de această mișcare socio-culturală internațională. Valorile promovate de ONE VOICE sunt: iubirea, egalitatea, solidaritatea, respectul, rezistența și empatia.

Misiunea One Voice urmărește crearea unei platforme mondiale de colaborare și schimburi artistice, care includ mai multe tipuri de artă: urbană, plastică, muzicală, performance-uri, fotografie, etc.

Despre Strad’Art

Strad’Art este un festival internațional de artă urbană din orașul Târgu Jiu, care a luat naștere în anul 2019. Pentru Strad’Art, arta urbană înseamnă o formă de exprimare artistică dezvoltată în spațiul public, în scopul interacțiunii cu orașul și locuitorii săi. Arta și creativitatea sunt niște ustensile foarte utile pentru a crea o comunitate mai bună. Suntem convinși că orașul oferă cel mai bun scenariu și cel mai bun loc de intervenție artistică. 

Strad’Art acordă o atenție sporită asupra coabitării locuitorilor spațiului urban și al procesului creativ. Pe de altă parte, unul dintre principiile festivalului este ca toate lucrările să se efectueze în același timp, acest lucru oferind artiștilor posibilitatea să împartă între ei mai mult decât câteva spray-uri, pensule sau diferite profiluri artistice. 

Strad’Art este mai mult decât un festival, este o platformă pentru creativitate, artă și participare în acțiuni culturale și sociale. Este convergența diferitelor audiențe, un punct de întâlnire a generațiilor și de recuperare a spațiului public, transformându-l într-un loc de bucurie, educație și de reflecție.