Sâmbătă și duminică, 4 -5 iulie are loc Dâmbovița Delivery, o acțiune de recuperare a spațiului public pe Dâmbovița, în zona Industriei Bumbacului și la Biblioteca Națională  României.

Cum 2020 este un an atipic și cum, mai ales în contextul pandemiei Covid-19, oamenii au nevoie de un spațiu public atractiv și prietenos, în care să își poată petrece timpul liber, bucurându-se de natură, de faună și floră, de comunitate. Pentru București, un astfel de spațiu îl poate reprezenta râul Dâmbovița, al cărui potențial este, în prezent, departe de a fi cu adevărat explorat. De aceea proiectul propune realizarea unei vizite în cartier, pe apă, pe uscat, dar și în mediul online.

Sâmbătă și duminică, între 17:00 și 20:00, iubitorii de sport pe apă sunt invitați la o plimbare cu canotca și caiacul*, la Biblioteca Națională (Bulevardul Unirii 22) și la Industria Bumbacului (Splaiul Unirii 160). Cei care au acasă un caiac, o canoe, o placă sau o pluta sunt așteptați cu ele pe Dâmbovița, pentru a experimenta orașul dintr-o perspectivă unică, de la nivelul apei. Sâmbătă, de la ora 19:00, are loc prezentarea intervenției artistice de pe fațada Industriei, operă realizată de Irina Mocanu și Another Outsider, și a grădinii centrului comunitar La Firul Ierbii, de care comunitatea din zonă și nu numai se vor bucura de acum înainte.

Online, doritorii vor putea fi alături de artiștii ce vor realiza intervenția artistică pe fațada Industriei Bumbacului. Duminică de la ora 12:00 are loc, tot online, dezbaterea despre Rolul râului în oraș inițiată de platforma #DâmbovițaSmartRiver în contextul Concursului Internațional de Soluții “Reabilitarea și Reactivarea Splaiului Unirii în zona Mărășești – Timpuri Noi – Mihai Bravu – RECLAIMING THE RIVER”.

Detalii despre eveniment sunt disponbile aici.

Prin activitățile derulate, proiectul dorește transformarea Dâmboviței într-un spațiu public vibrant, o diagonală verde a Bucureștiului care lasă în trecut imaginea râului prezentat doar ca o diagonala de trafic a anilor ’80. Propune un exercițiu în care să ne gândim la Dâmbovița ca la o oază de verdeață și nu ca la un canal, în care spațiile verzi și zonele de apă pot fi unite într-un sistem de infrastructură verde.

Dâmbovița Delivery – teaser este organizat de către Wolfhouse Productions, Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, AMAis și Studio Fluid, cu sprijinul partenerilor din Industria Bumbacului: comunitatea Nod makerspace, centrul comunitar La Firul Ierbii, Sunrise HUB, DESCHIS Gastrobar și SupAcademy Romania. De asemenea, inițiativa se țese și în contextul proiectului #DâmbovițaSmartRiver, lansat în 2015 de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23.

Dâmbovița Delivery – teaser face parte din Street Delivery 2020 – ReSoluții pentru oraș, co-finanțat de Ordinul Arhitecților din România prin Timbrul de Arhitectură. Urban Monkey se alătură inițiativei Street Delivery 2020 – ReSoluții pentru oraș de a susține optimiștii care pun în mișcare comunitățile creative ale orașului și crede în cei care au curajul să schimbe lumea, începând cu propriul cartier.

*Pentru plimbarea pe apă, se impune respectarea tuturor regulilor de distanțare socială, precum purtarea de măști, păstrarea distanței obligatorii. Spațiul de acces la apă va fi delimitat și nu vor intra grupuri mai mari de 4 persoane.