Iulie 08, 2020 – Iulie 26, 2020

Cei mici și cei mari sunt așteptați între 8 și 26 iulie la evenimentul Muzeul Păpușilor „Puck 70 – Epaminonda Tiotiu. Expoziție de scenografie”. 

puck-70–epaminonda-tiotiu-expozitie-de-scenografie

Manifestarea este dedicată atât celor șapte decenii de funcționare a Teatrului de Păpuși „Puck”, cât și aniversării scenografului Epaminonda Tiotiu, autorul schițelor, păpușilor, decorurilor, și machetelor care au încântat generații după generații de copii în ultimele decenii.

Astfel, pot fi admirate în sala de expoziții temporare a Muzeului de Artă păpuși și elemente de decor din spectacole precum „Vasilache și Marioara”, „Poveste de iarnă”, „Hänsel și Gretel”, „Ochiul soacrei”, „Cartea cu Apolodor”, Crăiasa Zăpezii”, „Hol a vilag Kezepe?”/„Unde-i centrul lumii?”, „Tengerszem Tundere” (Zâna Lacului) sau „Rățușca cea urâtă”.

Cariera lui Epaminonda Tiotiu este strâns legată de activitatea, popularitatea și distincțiile din ultimele decenii ale Teatrului de Păpuși „Puck”. Este clujean, absolvent al Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj din 1973. Totodată, estemembru al UAP(Uniunii Artiștilor Plastici), secţia grafică, din 1977. A fost scenograf la Teatrul de Păpuşi Oradea între anii 1973 și 1983, iar  la Teatrul de Păpuşi Puck din Cluj-Napoca între 1988 și 2015. De asemenea, este doctor în arte vizuale la Universitatea de Artă şi Design Cluj din 2012. 

Se poate spune că este părintele păpușilor care au fermecat generații de clujeni timp de 27 de ani. Le-a surprins și redat emoțiile, inocența, bunătatea sau (pentru că există mereu și personajul negativ) șiretenia ori lăcomia, transmițând astfel micilor spectatori mesajul și magia unică a teatrului de păpuși. Personajele și decorurile create de Epaminonda Tiotiu au spus povești străbătând diferite perioade ale istoriei, cu avatarurile și provocările specifice, păstrându-și mereu mesajul nealterat. 

Dintre premiile şi distincţiile primite de Epaminonda Tiotiu de-a lungul carierei amintim: Premiul pentru Tineret al UAP Cluj (1982); Diplomă de excelenţă tehnică la Expoziţia de Fotografie – 50 de ani de existenţă a firmei Hasselblad, Stokholm, Suedia (1995); Premiul Uniunii Artiştilor Plastici din Ungaria (2001); Premiul Uniunii Artiştilor Plastici din România pentru Instalaţii – Multimedia – Foto-video-performance (2002); Premiul pentru scenografie – Festivalul Internaţional al Teatrelor de Păpuşi şi Marionete Puck (2008); Premiul pentru expresivitatea vizuală în spectacolul Crăiasa Zăpezii, de H. Ch. Andersen – Festivalul Internaţional al Teatrelor de Animaţie Bucurii pentru Copii, Spectacole de Colecţie, Bucureşti (2013); Premiul pentru Profesionalismul şi rafinamentul imaginii scenice în spectacolele montate pe scena Teatrului de Păpuşi Puck (2014).

Accesul în spațiul Muzeului de Artă se face respectând regulile instituției: https://www.macluj.ro/events/reguli-obligatorii-pentru-accesul-in-muzeu-in-contextul-pandemiei-generate-de-covid-19.

Despre Teatrul de Păpuşi „Puck”

Teatrul de Păpuşi „Puck” a fost înfiinţat în 1950 și se află în subordinea Consiliului Județean Cluj. Palmaresul instituției cuprinde peste 300 de premiere, atât la secţia română, cât şi la cea maghiară, precum și importante premii şi nominalizări. Repertoriul actual al Teatrului de Păpuşi „Puck” este alcătuit din aproximativ 25 de titluri de spectacole pentru copii. Începând cu anul 2002, instituţia clujeană este gazda Festivalului Internaţional „Puck”, unul din evenimentele importante ale Clujului, iar din septembrie 2017 a inițiat Festivalul Stradal „WonderPuck”, un eveniment dedicat întregii familii.