„Jurnal de introspecție V” – Mirela Trăistaru și Dorothea Fleiss

Proiectul „Jurnal de introspecție V“, semnat de artistele Mirela Trăistaru și Dorothea Fleiss, este un demers artistic care cuprinde compoziții de pictură, performance și video. Seria „Jurnal de introspecție“ a fost inițiată în urmă cu 6 ani, în 2014, cu o expoziție în spațiul European Art Galery din București, urmat de un performance la Cetatea Ardud în 2017. În același an au avut loc expozițiile de la Galeria Yume din Tokyo, Japonia și Galeria Kulturama din București. Anul acesta, lucrările s-au realizat sub forma de picturi-scrisori, fiecare artistă scriind un jurnal plastic în propriul atelier.

„Jurnal de introspecție V
Atelierul este spațiu de reflexie, de bucurie și frământare. Este spațiul în care evadezi din cotidian, în care visezi și în care te revolți. Distanțarea socială impusă de starea de fapt, de riscurile îmbolnăvirii cu Covid 19, a făcut din artist, care este oricum un introvertit, să reflecteze și mai mult asupra izolării asumate și asupra celei impuse. Perioada cuprinsă între 15 martie și 15 mai 2020 este una în care creația artistului nu s-a oprit. Comunicare fără cuvinte, prin culoare și gest se concretizează în expoziția online care poate fi vizualizată de un număr foarte mare de vizitatori.
(…)
Nu cred că sunt mulți cei care în izolare să nu se fi întrebat cu groază – într-o lume atât de expusă pericolului ce mai înseamnă <ceea ce sunt>?

La această întrebare au încercat să răspundă, încă din 2014, artistele Mirela Trăistaru și Dorothea Fleiss în demersul lor artistic <Jurnalul de introspecție>. Cele două artiste au susținut răspicat sau subtil că – până la urmă – nu suntem decât o țesătură de gusturi de lapte, de mirosuri, de povești, de sunete, de afecțiuni, de ghicitori, de substanțe, de gesturi, de idei, de impresii, de priviri, de cântece, de extaz, de chin, de regăsire, de motivație, de compasiune, de revoltă, de artificii și de mâncare. Și că până la urmă suntem legați din toate părțile de locuri, de suferințe, de înaintași, de prieteni, de iubiri, de reședința permanentă, de evenimente, de limbi, de amintiri, de tot soiul de lucruri care, cu evidență, nu sunt Eu.“

Mirela Traistaru este absolventă de Design vestimentar și de Pictură și a vernisat peste 30 de expoziții personale în România, Statele Unite, Elveția, Olanda, Austria, India, Coreea de Sud și Egipt, cu o participare în peste 50 de expoziții colective. A pictat pe corpul manechinelor, a creat costume și decoruri pentru film si teatru. A realizat costume pentru o serie de spectacole și filme de artă, lucrând cu regizori importanti, precum Sanda Manu, Lucian Giurchescu, Alexandru Tocilescu, Ion Lucian, Chris Simion, Horațiu Mălăele și Gelu Colceag. A realizat costumele piesei de teatru „Femeile savanteˮ de Moliere și ale filmului „Epicenterˮ. A lucrat la spectacole cu Sanda Toma, Ștefan Iordache, Cornel Vulpe, Alexandru Repan, Andi Vasluianu, Dragoș Bucur, Medeea Marinescu, Monica Davidescu, Teodora Mareș, Sebastian Papaiani.

Dorothea Fleiss are o experiență artistică extrem de elaborată, cu lucrări expuse în galeriile din lumea întreagă, cu premii câştigate la concursuri internaționale dar şi cu o bază temeinică de studiu: între 1996-2003 a urmat The Art Institute, Filderstadt, Germany / The Art Institute, Stuttgart, Germany; între 2007 – 2013 a studiat la IB University Stuttgart, Germany / Creative Pedagogy and Art Therapy – B. Sc după care s-a specializat în terapia prin artă urmând cursurile L’Ecole Européenne de Psychothérapie Analytique (Eepssa), Strasbourg, France – Psychotherapy şi Società Italiana di Biosistemica, Bologna,Italy – Biosystemic Psychotherapist; între 2011 – 2013 a urmat HKT University Nürtingen Germany, Art Therapy- M.A pentru ca în acest an să-şi ia doctoratul la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti.

Cristian Farcaș este un artist vizual preocupat de noile tehnici media, video şi online. Cu o bogată experienţă de operatorie TV şi film, activează de curând în zona artei animaţiei si a modelarii 3D. Este membru fondator al platformei Modernism.ro cu un număr de peste 300 de materiale video publicate în numeroase expoziții.