Afis-ExcelsiorInstitutul Cultural Român Budapesta organizează vernisajul expoziţiei „Excelsior – pictori contemporani din România” cu prilejul Zilei Culturii Române

Institutul Cultural Român Budapesta organizează în perioada 15 ianuarie – 15 aprilie 2014 expoziţia de pictură „Excelsior – pictori contemporani din România”.

Vernisajul expoziţiei va avea loc miercuri, 15 ianuarie 2014, orele 18:00, la sediul ICR Budapesta în prezenţa criticului de artă Oliv Mircea, cu ocazia Zilei Culturii Române.

„Expozitia de pictură ”EXCELSIOR” are în componenţa ei opt nume proprii ale picturii româneşti contemporane (Paul Gherasim, Horea Paştină, Cristian Paraschiv, Doina Mihăilescu, Gheorghe Ilea, George Mircea, Mihai Sârbulescu, Bogdan Vlăduţă).

Lucrările de pictură aduc în discuţie componenţa hieratic-iconică, cea simbolică, cea relist-spiritualistă, dar şi cea legată de orientările cele mai recente din interiorul generaţiei mai noi (George Mircea şi Bogdan Vlăduţă).

Atenţia excepţională pe care pictorii o arată faţă de tehnicile specifice genului artistic, dar şi circumscrierea tematică a fiecarui autor fac în aşa fel încât ansamblul expoziţional să ofere o imagine expresivă şi revelatoare asupra civilizaţiei vizuale româneşti din ultima jumătate de secol.

Au fost rare momentele în care curatorul reuşeste să pună în valoare lucrări de pictură care aparţin atât autorilor care sunt legaţi de stilistica interbelică a picturii cu cei care au o importanţă şi o influenţă majoră în arta românească a ultimilor trei decenii, dar şi cu artişti care au debutat şi şi-au conceput traseele de carieră dupa anii 2000.

EXCELSIOR face o etalare a ”feţei luminoase-diurne” pe care o are arta şi creativitatea românească a ultimelor decenii.”

(Oliv Mircea, curator)