Joi, 6 februarie 2020, de la ora 18.00, la Estopia Art Gallery, Lugano are loc vernisajul expoziției Colour Splinters a Marinei Aristotel.

După succesul primei expoziții personale, AASAMBLAJ, prezentată la Estopia București, în 2019, tânăra artistă face un pas mai departe în experimentarea fluidității materialului și în inovația cromatică. Expoziția din Lugano poate fi vizitată până pe data de 9 martie 2020.

Cu un background în pictură și cunoscută pentru lucrările în rășină, în ultimii doi ani artista a ales să exploreze îndrăzneț dincolo de propria zonă de referință, folosind tehnica asamblajului și stratificarea tridimensională. În seria Colour Splinters, Marina Aristotel surprinde prin includerea unui nou material în practica sa artistică – plexiglass-ul –, pe care reușește spectaculos să-l transforme din rigid în fluid, subliniindu-i, în același timp, transparențele vii și calitatea reflectorizantă. A tăia și a reasambla rămân în centrul preocupărilor Marinei, în aceeași abordare dialectică prin care întâi creează, după care urmează faza de „distrugere” a lucrărilor. Pentru Marina Aristotel, tăierea suprafeței pictate este o necesitate: odată cu această etapă, artista începe să descopere adevărata „ordine” și „sensul” propriilor lucrări. Asperitatea  de „așchie” a acestora se armonizează cu paleta cromatică, oferind o insolită experiență senzorială, într-o demonstrație desfășurată sub ochii spectatorului despre cum formele și culoarea pot crea pattern-uri cauzale, pornind de la teoria culorilor, cu remarcabile reușite estetice.

Suprapuneri de culoare care amintesc de Rothko, elemente contrastante care evidențiază simplitatea și mișcarea culorilor care rezonează în emoție. Fracturarea formelor se transformă astfel într-o explozie de schije de culoare care taie privirea și remodelează noi forme și volumetrii, într-un mozaic ce aduce împreună reflecții și frânturi de memorie.

Un joc simplu și elegant unde „așchiile” de realitate și elementele fragmentare compun o mișcare care oscilează perpetuu între curgerea timpului și imobilitate perfectă. O tânără artistă care promite mult în noua generație, Marina Aristotel utilizează deopotrivă tehnica picturală pentru a sublinia diferențele cromatice într-o abordare aproape lichidă a culorilor. Colour Splinters este, în această perspectivă, un manifest pentru fluiditatea materialului și a culorii: artista construiește, piesă după piesă, un misterios puzzle interior a cărui coerență privitorul este chemat s-o descopere.

Expoziția este susținută de HYT Watches, producător de ceasuri inovator din Elveția, interesat de valorizarea fluidelor în arta de a indica precizia timpului, și de Les Ambassadeurs, distribuitor oficial HYT la Lugano.

Curator: Edwin Hughes Scorretti

Marina Aristotel s-a născut în 1985, trăiește și lucrează la București. A studiat pictura la Universitatea Națională de Arte din București, unde a obținut licența în 2015 și masteratul în 2017. Artista a ales rășina ca material de lucru, experimentând în același timp în zona instalației și a altor materiale și tehnici. Își definește propria tehnică la granița între pictură, layering și asamblaj, focalizându-se în același timp asupra abstracției ca direcție predilectă. Estopia Art Gallery din București a prezentat expoziția sa personală AASAMBLAJ, în 2019. A participat în mai multe expoziții de grup la București, dintre care Moarte, Galeria Laborna, Diploma, Palatul Știrbei, Atelier 19&34, Visual Arts Center; Spatial Activity Studio 9, atelier susținut de prof. Slawomir Brzsoska și Rafal Gorczynski, Universitatea din Poznan, UNA Galeria, în 2017; An Abstract Feeling, Galeria 418, București, 2016.

Estopia Art Gallery a inaugurat primul spațiu expozițional în ianuarie 2019 la București. Prin alăturarea lui Edwin H. Scorretti și Michelle d’Ancona, galeria a deschis un al doilea spațiu expozițional la Lugano, în Elveția. Un al treilea spațiu de expunere va fi deschis la Berlin în iarna lui 2020. Obiectivul galeriei este să creeze o platformă dinamică de dialog între artiștii din Est și piața internațională de artă. Estopia promovează artiști din Estul Europei și își propune să creeze noi oportunități în planul investițiilor în artă între Est și Vest.


Marina Aristotel

Colour Splinters

6 februarie – 9 martie 2020                         

Vernisaj: joi, 6 februarie, ora 18.00

Contact

Estopia Art Gallery, Lugano

Palazzo Elvezia, Corso Elvezia 9/a, 6900, Lugano, Elveția

Phone: + 41 79 848 05 76

Program: miercuri – vineri între orele 15.00 și 18.00 și cu programare prealabilă

E-mail: [email protected]; [email protected]