• conferință & ateliere tematice despre relația dintre cultură și dezvoltarea durabilă 
  • prezentare și distribuție a Ghidului pentru evenimente culturale responsabile
  • 27-28 noiembrie 2019, Incuboxx, Timișoara

„Evenimente culturale responsabile” este un proiect compus din conferință și ateliere tematice privind relația dintre cultură și dezvoltarea durabilă. Acesta se desfășoară în zilele de 27 și 28 noiembrie 2019, la Incuboxx Timișoara și face parte din programul La Pas/Slowing down, derulat de Asociaţia Timişoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii și Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare.

Conferința „Evenimente culturale responsabile” vine în sprijinul actorilor culturali interesați de adoptarea unor măsuri de dezvoltare sustenabilă. Soluții concrete, exemple de bune practici, propuneri de parteneriate, toate aceste subiecte sunt incluse pe agenda evenimentului. Vor participa operatori culturali și organizatori de evenimente, alături de persoane resursă din domeniu.

Mizăm pe acest format, interesant spunem noi, de conferință-atelier, în care experți culturali și din domeniul sustenabilității susțin prezentări specializate, pe care ulterior, imediat, „la cald”, le discută aplicat în cadrul sesiunilor de întrebări și răspunsuri și modulelor de ateliere practice.” (Mihaela Vețan, inițiator al programului La Pas, președinte al Asociației CRIES).

În cadrul conferinței se va prezenta și distribui Ghidul pentru evenimente culturale responsabile, un material produs în 2018 tot în cadrul programului La Pas, care se adresează organizatorilor de evenimente culturale, publici și privați, problematizând rolul pe care aceștia îl pot juca în promovarea unei culturi favorabile dezvoltării sustenabile. Ghidul este disponibil și în format electronic pentru toți actorii interesați, fiind propus ca instrument de planificare strategică pentru organizațiile partenere ale Asociației Timișoara – Capitală Europeană a Culturii.

Chiar dacă un eveniment are, prin definiție, o durată scurtă, când luăm în considerare consecințele sale ne dăm seama că nu este deloc „efemer”. Un eveniment de o anumită amploare generează o paletă de impacturi ecologice, economice, sociale, care își continuă efectele mult timp după ziua încheierii sale oficiale. E ceea ce ne putem aștepta și de la manifestările organizate în cadrul „Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2021”. Ele vor reuni și vor activa foarte multe persoane, iar acest lucru se va face inevitabil prin consumuri de resurse financiare, umane și naturale, precum și prin utilizarea unei părți semnificative a spațiilor și a echipamentelor urbane.” (Bogdan Gioară, co-autor al Ghidului, președinte al Asociației REPER21)

O intervenție specializată va veni din partea expertului cultural Andreea Grecu-Ciupală, care va prezenta cultura din perspectiva acesteia ca al patrulea pilon al dezvoltării durabile, aducând laolaltă surse și resurse internaționale precum cele produse de United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization – UNESCO sau UCLG – United Cities and Local Governments.

Una dintre prezentări, „Rolul administrației publice în promovarea evenimentelor culturale durabile”, va aborda un exemplu de bună practică privind rolul administrației publice în promovarea evenimentelor responsabile – o hotărâre din 2019 a Consiliului Județean Sibiu prin care interzice obiectele de unică folosință din plastic în cadrul evenimentelor publice.

În ceea ce privește proiectele culturale finanțate din fondurile Administrației Fondului Cultural Național (AFCN) și posibilitatea includerii de prevederi de sustenabilitate pentru operatorii culturali, doamna director Irina Cios va fi prezentă la eveniment cu o prezentare și va discuta cu participanții la atelierele conferinței.

Vor fi intervenții din partea reprezentanților unor deja cunoscute festivaluri și evenimente de anvergură din țară, cum ar fi Festivalul Pelicam – Festival de Film despre mediu și oameni, Festivalul Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis, Festivalul Plai Timișoara, Jazz in the Park, Jazz in the Street, Art in the Street, Classic Unlimited și BETA – Bienala timișoreană de arhitectură, care va avea pentru ediția 2020 o tematică dedicată responsabilității. Ca invitați speciali, vor prezenta experiențe și exemple de bune practici directorii Festivalului Sustenabilității din Bergamo, Italia. Reprezentanți de la Greenpeace România și DeClic – platformă românească de campaigning online și catalizator al valorilor democratice, vor iniția discuții în jurul proiectelor proprii precum Tabăra de activism (Greenpeace) și Festivalul FânFest.

Participanții la „Evenimente culturale sustenabile” și toți cei interesați sunt invitați, la finalul primei zile de conferință, la vernisajul expoziției de colaj „PlayFood”, inițiată de Cristiana Bucureci și expusă, de la ora 19.30, la întreprinderea socială Reciproc Cafe, din strada Mărășești, nr. 14, Timișoara.

Context internațional

Summit-ul de pe Rio de Janeiro din 1992 a consolidat 3 piloni ca paradigmă a dezvoltării durabile: socială, economică și de mediu. Multe voci, inclusiv UNESCO, Summit-ul mondial asupra dezvoltării durabile și cercetători, solicită includerea Culturii în modelul de dezvoltare durabilă, deoarece cultura formează în cele din urmă ceea ce înțelegem prin dezvoltare și determină modul în care oamenii acționează în lume. Conceptul de dezvoltare durabilă este adesea criticat că este în favoarea creșterii, a eficienței și a tehnologizării, deși dezvoltarea poate fi considerată și într-un mod calitativ. Durabilitatea / sustenabilitatea, pe de altă parte, poate fi înțeleasă nu numai ca un obiectiv universal care trebuie atins, ci ca o procedură sau ca o „lume imaginară” în continuă evoluție. Scopul fundamental al guvernării este de a lucra către o societate sănătoasă, sigură, tolerantă și creativă (mai degrabă decât doar una prosperă financiar). Acest lucru înseamnă că administrațiile locale trebuie să promoveze un model de dezvoltare care „să răspundă nevoilor prezentului, fără a compromite capacitatea generațiilor viitoare de a-și satisface propriile nevoi”, precum și să asigure savurarea culturii și a componentelor sale de către toți, și să protejeze și îmbunătățească drepturile cetățenilor – libertatea de exprimare și accesul la informații și resurse. (Culture matters in Sustainable Development; Katriina Soini, University of Helsinki, Center for Environment and Natural Resources Institute, Finland; Joost Dessein, ILVO, Institute for Agriculture and Fisheries Research, University of Ghent, Belgium)

Program complet:

Website: http://la-pas.cries.ro/

Eveniment Facebook:  https://www.facebook.com/events/795344964212206/

Adresă: Incuboxx, Calea Circumvalațiunii 2, Timișoara

Producători: Asociaţia Timişoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare

Finanțatori strategici: Consiliul Județean Timiș și Primăria Municipiului Timișoara

Parteneri media: Radio România Cultural, TVR Timișoara, Modernism.ro, Green Report

Parteneri: Reciproc Cafe, Formare Culturală, REPER21

///

La Pas este un program produs de CRIES, realizat în parteneriat cu Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș și al Primăriei Municipiului Timișoara, prin intermediul programului cultural prioritar „Timișoara. Capitală Europeană a Culturii 2021”, parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2019. Programul este orientat către evidențierea complexității legăturii dintre hrană, cultură și consum durabil.

Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare este o organizație neguvernamentală, care din 2009 încurajează construirea participativă a unor modele de dezvoltare sustenabilă, consumul responsabil, comerțul echitabil, agricultura susținută de comunitate, economia solidară fiind tematici-cheie. În cadrul programului La Pas, asociația dezvoltă complementaritățile necesare valorificării patrimoniului gastronomic local și integrării dimensiunii de sustenabilitate. Demarată în 2018, construcția programului La Pas este una graduală, conținând până în prezent: dezvoltarea unui grup de analiză strategică (BREAD), organizarea unui concurs de rețete tradiționale (Gustul ca patrimoniu), dezvoltarea unei baze de date cu mici producători locali din Regiunea de Vest, publicarea unui Manual pentru promovarea consumului responsabil (ISBN 978-973-0-28411-9), publicarea unui Ghid pentru evenimente culturale sustenabile (ISBN 978-973-0-28368-6), lansarea în colaborare cu mai multe școli a programului educațional de dezvoltare a consumului responsabil, lansarea primei ediții a Festivalului de gastronomie artizanală La Pas (4-6 octombrie 2019, Parcul Rozelor, Timișoara) și conferința Evenimente culturale responsabile (27-28 noiembrie 2019, Timișoara). www.cries.ro.

Asociaţia Timişoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii derulează programul cultural asumat prin dosarul de candidatură, având ca viziune Timișoara, un pol de excelenţă în spaţiul cultural central european, definit de următoarele valori: participarea comunităţii, multiculturalism, tradiţie, inovaţie și dimensiune europeană a Timișoarei, transparenţă, incluziune, nediscriminare și egalitate de șanse. http://www.timisoara2021.ro