Gaslight // Ruxandra Tudoran

joi 24 – marți 29 octombrie

ETAJ Artist-run space

Joi, 24 octombrie, începând cu orele 19:00, la E T A J | artist-run space, are loc vernisajul expoziției Gaslight al artistei Ruxandra Tudoran.

Gaslight este un termen folosit în literatura clinică pentru a descrie un abuz psihologic. Victima este manipulată prin diferite metode, în special prin negarea abuzului, fapt care îi slăbeşte puterea de judecată personală. Când efectul se instalează poate fi comparabil cu starea de halucinaţie, care, după o perioadă îndelungată de acționare, ajunge să re-inscripţioneze atât memoria trecutului cât şi mecanismele de percepţie a realităţii, cele responsabile de formarea prezentului dar şi de proiectarea situaţiilor din viitor.

Proiectul denunţă o astfel de experienţă, (evitând paranoia extremă, precum şi teoriile conspirative) , care folosește modul în care creierul nostru construieşte realitatea şi stabileşte valorile după care ceva este adevărat sau nu. Închis în întuneric, creierul aşteptă diferitele mesaje care vor determina percepţia acestei realităţii. Nici amintirea nu poate acţiona ca adevăr; din nou, creierul scoate din sertar o întâmplare şi o interpretează cu datele de acum. Tot ce poţi face este să alegi cu ce te vei contamina, să exersezi empatia pentru ca sinele tău să devină mai cuprinzător şi să nu te mai plângi de singurătate.

https://www.etajartspace.com/