Vernisaj: 15 februarie, ora 18:00

Expoziție: 16 februarie – 17 martie 2018

Vă invităm cu drag la vernisajul expoziției MARIA CIUPE. Arta textilă a anilor 1960 – 1970, în data de 15 februarie, începând cu ora 18:00, la sediul Galeriei Quadro, str. Samuil Micu, nr. 7.

Galeria Quadro își propune ca, printr-o serie de expoziții, să atragă atenția asupra unor opere din domeniul artelor decorative și aplicate, adesea trecute cu vederea de critica și istoriografia artei, deși, de multe ori, abordările proaspete și susținute întâlnite aici au relevanță atât pentru istoria artei, cât și pentru o mai bună înțelegere a perioadei în care au fost realizate.

Expoziția reprezintă o restituire care dorește totodată să atragă atenția asupra unui domeniu artistic (arta textilă) care în anii șaizeci-șaptezeci a fost extrem de importantă atât la nivel național, cât și global pentru apariția unor noi fenomene artistice. Arta textilă fiind considerată în primul rând un domeniu de activitate feminin și multă vreme tratat de critică într-un mod îngăduitor a reprezentat un domeniu extrem de bogat și fertil, care în acele decenii a adus un aport major unor fenomene ale artei contemporane, precum process art, minimal art, soft sculpture, artă conceptuală, performance etc.

Doamna Ciupe deschide în așa manieră prin ele [prin tapiserii] fereastra către peisajul natural neatins și fermecat de care ambientul omului de astăzi se îndepărtează din ce în ce mai mult, încât nu ne oferă simple surogate de imagine, ci se străduiește să stârnească în noi dorința de a micșora acea distanță.” – Mezei József

Dubla pregătire profesională a Mariei Ciupe (născută în 1909, Király Mária Sarolta), la secția de artă textilă a Școlii de Artă Decorativă din Budapesta și la secția pictură a Școlii de Arte Frumoase din Cluj, i-a permis deopotrivă să activeze atât în domeniul picturii și al graficii, cât și în cel al artei textile. În calitate de lector al secției textile de la Insititutul de Arte „Ion Andreescu” din Cluj a format numeroase generații de textiliști.

Expoziția  MARIA CIUPE. Arta textilă a anilor 1960 – 1970, prezintă un număr de 8 tapiserii, dintr-un total de 19. Mai multe tapiserii importante, din păcate, sunt pierdute.

Tapiseriile nu au mai fost reunite într-o expoziție încă din 1973, iar despre schițele premergătoare lucrărilor textile putem afirma că nu au fost prezentate niciodată publicului.

Realizarea expoziției de la Galeria Quadro a fost motivată în mare măsură de existența acestora din urmă, care ne oferă o privire intimă în procesul creației Mariei Ciupe, întrezârind o abordare a cărei modernitate uneori se manifestă mai liber în schițe decât în lucrările finale.

Maria Ciupe face parte din acea generație care s-a luptat să ridice arta textilă la rangul de artă majoră, acolo unde îi era locul în cele mai bune momente ale sale în istoria artei. Sinteza Mariei Ciupe, constând dintr-o serie relativ restrânsă de tapiserii, a fost realizată într-o etapă târzie a carierei sale (artista avea 56 de ani în 1964 când a început seria), într-un moment în care generația mai tânără pornea deja spre ieșirea din cadrele clasice ale genului. Această sinteză personală și susținută are un loc clar în istoria artei din România, în rândul acelor opere care au restituit demnitatea genului.

Tapiseriile Mariei Ciupe parcurg o serie de stilizări ale compoziției, care părăsesc viziunea realistă. Apelând la modalități de coagulare a imaginii (prin colaj și decalcomanie) specifice avangardei istorice, artista creează compoziții concentrate în jurul câtorva motive embleme, în paralel cu stilizarea imaginii tinzând și spre reducerea narativității imaginii.
Tapiseriile sunt caracterizate de o cromatică foarte rafinată, paleta de culori tinzând de la culorile lânei și pământului până la cele sălbatice care evocă  culorile scoarțelor maramureșene.

Machetele transpuse la scara corpului uman și a spațiilor locuite nu mai sunt picturi de privit, ci devin prezențe cu care trăiești. Ele încetează să fie ferestre spre ceva, devenind mijloacele „revrăjirii lumii”, așa cum este cazul celor mai bune tapiserii ale Mariei Ciupe.