Muzeul Național al Literaturii Române organizează miercuri, 14 februarie 2018, ora 13:00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu 8 (în spatele Bisericii Albe), evenimentul Geo Bogza – 110 ani de la naștere, o discuție despre personalitatea celui care a fost Geo Bogza, la care vor participa academicianul Eugen Simion, Paul Cernat și Nicolae Bârnă.

GEO BOGZA, scriitor, jurnalist, poet român, teoretician al avangardei. S-a născut la 6 februarie 1908 la Blejoi, lângă Ploiești. Debutul literar se produce în anul 1929, cu volumulJurnal de sex. În anul 1948, Geo Bogza  este ales membru corespondent al Academiei Române. În anul 1966, începe colaborarea săptămânală la revista, Contemporanul. În anul 1978 este distins cu Marele Premiu al Uniunii Scriitorilor. Ziarist de curajoasă și consecventa atitudine democratică, patriotică, umanistă – Anii împotrivirii (1953), Pagini contemporane,Paznic de far, reporter al unor lumi, priveliști, meridiane devenite componente ale unui univers particular, specific scriitorului, cântăreț de amplitudine al neamului din Carpați – Cartea Oltului. A mai scris: Oameni și cărbuni în Valea JiuluiPorțile măreției, Trei călătorii în inima țăriiȚara de piatrăOrion etc.

„Poetul Geo Bogza a trăit şi a scris întotdeauna cu conştiinţa că şansa lui e aceea de a-şi asuma cu luciditate propriul destin. Autorul credea, în spirit avangardist, că menirea artistului nu e de a <<povesti viaţa>>, de a reda fluxul existenţei, ci de a o trăi, scrisul devenind astfel o modalitate de acţiune şi de trăire.”

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.