Cea de-a noua ediție a competiției de proiecte expoziționale individuale Expo Maraton 2019, va debuta marți, 07.05.2019, ora 19.00 în Galeria Casa Matei din cadrul UAD Cluj-Napoca, cu prima întâlnire expozițională în care publicul va putea vedea lucrări semnate de Dumitrașcu Călin-Ștefan, anul III, pictură și Vanessa Singenzia, anul III, ceramică-sticlă-metal.  Expo Maraton 2019 este organizat de Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, Galeria Casa Matei, Asociația Universitart a UAD Cluj-Napoca și ASUAD cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca și a Consiliului Local, alături de Steelcase, Coramet și Rembrandt Graphic Centre.

Potrivit tânărului artist Dumitrașcu Călin-Ștefan, “Aether (Eter) impune atmosfera ca element esențial în structura spațiilor create, o atmosferă ce reușește să contureze un loc și devine suficientă în definirea acestuia. Se prezintă o lume nepopulată în care omul poate fi acceptat doar ca privitor”. Geneza picturilor ce compun proiectul expozițional Aether este diversă; începe cu schițe făcute după natură, introspecție sau rememorarea imaginilor considerate conținătoare de potențial estetic. Imaginea explicită și obiectivă elimină proiecția mentală a peisajului perceput în trecut. Această proiecție este reconstruită în timp de propriile emoții, de capacitatea selectivă a memoriei și de alte vehicule care acționează până în clipa reprezentării ei ca viitoare creație artistică.

Proiectul cu titlul Stage Playground conceput de Vanessa Singenzia încearcă să readucă în atenția publicului  detalii de formă, culoare sau texturi, care au puterea, la

fel ca și în copilărie, să îi scoată pe privitori din lumea rigidă în care trăiesc, redându-le din nou fericirea pentru o anumită perioadă de timp.

Stage Playground dorește crearea unui mediu sedativ  prin care publicului să i se acorde rolul principal, precum și posibilitatea de a observa detaliile mai sus menționate, realizându-se astfel transpunerea într-o lume a copilăriei fără griji. 

Marele premiu al competiției din acest an va consta într-o vizită de documentare la Bienala Internațională de Artă Contemporană de la Veneția și se va desemna pe baza voturilor publicului.

Galeria Casa Matei vă așteaptă să participați la evenimentele lunii mai și să decideți câștigătorul marelui premiu.