Deschiderea expoziției „Coiful getic din aur. Din nou la Vărbilău, după 90 de ani”, în comuna Vărbilău, județul Prahova

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), în parteneriat cu Ministerul Culturii și Identității Naționale și cu Primăria Comunei Vărbilău, anunță deschiderea expoziției „Coiful getic din aur. Din nou la Vărbilău, după 90 de ani”. Evenimentul va avea loc vineri, 13 septembrie 2019, începând cu ora 1000, la Școala Gimnazială din comuna Vărbilău – Corpul B. Vernisajul va fi urmat de un simpozion care se va desfășura la Grădinița cu program normal din Poiana Vărbilău.

Evenimentul este dedicat aniversării a 90 de ani de la intrarea Coifului getic de la Coțofenești în circuitul public și în patrimoniul național.

Această expoziție face parte din programul MNIR de a facilita accesul publicului din orașele mici și de la sate, la marile valori ale patrimoniului național.

Alături de fastuosul tezaur de la Pietroasele, coiful de la Coțofenești este probabil cea mai populară piesă de aur antică provenind din România.

Faima lui se datorează faptului că acesta a fost ilustrat în toate lucrările de înaltă erudiție care tratează nu numai istoria artei și a prelucrării metalelor prețioase, dar și istoria politică și socială a vechilor populații care au trăit pe teritoriul actual al României. În același timp, coiful de la Coțofenești este prezentat în toate manualele școlare de istorie destinate cursului primar, gimnazial și liceal, precum și în marile tratate de istorie editate în țară după 1960.

Începând cu anul 1972, coiful de la Coțofenești a fost expus în Tezaurul Istoric al MNIR fiind admirat de milioane de vizitatori din țară și din străinătate. Alături de cele mai valoroase descoperiri arheologice românești, coiful a fost expus la loc de cinste în mari expoziții organizate în străinătateꓽ Paris, Oxford, Stockholm, Frankfurt, Rotterdam, Florența și Lisabona.

În ultimele decenii, această capodoperă a artei aurului, coiful de la Coțofenești, a fost prezentat în numeroase filme documentare, pe coperțile unor publicații, pe afișe, ilustrate, mărci poștale și chiar pe o emisiune monetară de aur lansată de Banca Națională a României.

Puține descoperiri arheologice străvechi lasă o impresie atât de covârșitoare și o fascinație atât de profundă asupra privitorului, indiferent dacă este un profesionist sau un profan, asemenea coifului de aur de la Coțofenești.

Evenimentul se va desfășura în prezența unor oaspeți de onoare precum  reprezentanți ai Consiliului Județean și ai Direcției Județene pentru Cultură Prahova, primarul comunei Vărbilău, domnul Ion Ioniță și directorul general al MNIR, domnul dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu.