Va invitam sa ne fiti alaturi la vernisajul expozitiei Fantomatica Istorie Naturala, solo show al artistei Mirela Ivanciu.

Conceptul expoziției redă într-o manieră extrem de contemporană atmosfera vechilor cabinete de curiozități, transpunând privitorul într-o lume misterioasă și ciudată.

Foarte la modă în secolele XVIII și XIX, cabinetele de curiozități adunau tot felul de animale din locuri exotice, cu anomalii sau pur și simplu extraordinare, mini grădini botanice unde erau aclimatizate soiuri rare, mecanisme și obiecte ciudate.

Un fel de ecosisteme menținute în viață sau expuse într-un cadru artificial, rupte din contexul organic. O atmosferă stranie, nefirească, un fel de grădină imaginară în care sălășluiesc creaturi, păsări, animale și plante dintre cele mai neobișnuite, care în mod iluzoriu par familiare, comune.
Lucrările care fac parte din această expoziție traduc în cheie contemporană atmosfera/conceptul de bază al acestor cabinete de curiozități. Desenele de mari dimensiuni și instalațiile grafice expuse fie că redau pasări, animale recognoscibile sau nu, fie că prezintă grădini exotice luxuriante sau imaginare, transmit această atmosferă stranie, de neorganicitate, de anormalitate, de spațiu artificial, improvizat.

Expoziția creează un ecosistem vizual unic în care modul de parcurgere, de citire a lucrărilor, generează un traseu care scoate privitorul din zona de confort.

Extrapolând, această “colecționare”, acest proces de “salvare” se întamplă în zilele noastre. Datorită poluării și crizelor locale sau globale de mediu, anumite specii sunt în mod direct amenințate, multe chiar au dispărut. Menținerea lor se realizează uneori prin crearea unor ecosisteme care sunt întreținute artificial generând un nou concept al cabinetelor de curiozități. Dacă nu luăm măsuri, în curând lumea noastră așa cum o știm, așa cum ne bucurăm de ea acum, ne va încânta doar în fotografii, în cabinete de curiozități.

Curator: Ana Negoita

Vernisaj: 06 | 05 | 2019 at 19:00
06 | 05 – 13 | 06 | 2019
Luni – Vineri: 14:00 si 19:00
Sambata si Duminica: 11:00 si 16:00

Parteneri vernisaj: Kronenbourg 1664 BlancEleven