Seducţia materiei, expoziţia de artă la Bucureşti

Artist: Tajó

Curator: Antigona Silvia Rogozea

Vernisaj 10 mai 2019, ora 19:00

Tempini Showroom (Str. Frumoasă, nr. 19, București)

Plecând de la ideea că o casă fără artă este o casă neterminată, Tempini, unul dintre brandurile de lux din domeniul amenajărilor interioare şi arhitecturii, se înscrie printre promotorii artei contemporane.

În acest demers, în data de 10 mai, pe strada Frumoasă, nr. 19, în showroom-ul de prezentare, va avea loc vernisajul ce prezintă lucrările artistului Iosif Tași, numit și Tajó.

Lucrările ce urmează să fie prezentate în expoziţie pleacă de la ideea de carte care este folosită ca materie primă şi conceptualizată în ideea de cumul de informaţie, de tipar, de conservare a mesajului tipărit. Pentru că descifrate cum trebuie, cărţile cuprind în ele taine, mistere şi secrete ale Universului, iar prin arta sa, TAJO esenţializează conţinutului mesajului. În loc de pensulă, eu folosesc cartea. Cartea are conţinut, ea are un mesaj, iar când lucrezi cu o carte, lucrezi cu acel mesaj şi cu informaţia existentă în aceasta,” Tajo.

Dar creaţiile sale înseamnă şi o transpunere a sunetelor muzicale. Este muzica interioară care se întâmplă prin ritm şi armonie în mintea privitorului. “Aceste mesaje sunt transpuse de artist și în seria sa de panouri de lemn cu inserturi de cuie, nituri, nasturi sau alte materiale în care nevoia de tactil predomină, lucrări numite “Portativ”: trimiterea de la materia lemnului la cuvânt ne poartă în zona ritmicității, a muzicii ca modalitate în descoperirea de sine. Situate în zona de exprimare conceptualistă, lucările lui Tajó dezvăluie un design al vieții contemporane, aflate într-o stare perpetuă de balans între organic-natural și estetic-intelectualizat”, Antigona Silvia Rogozea, curator expoziţie.

Artistul Iosif Tași s-a născut în anul 1966, în Timișoara. A urmat studiile Facultăţii de Artă din Timişoara, pe care a absolvit-o în anul 1996. După finalizarea Facultăţii, acesta îşi revendică a treia dimensiune a artistului: adâncimea. Are nevoie de mai mult spaţiu şi de o reîntoarcere la elementele naturii, aşa că se mută la Socolari, în jud. Caraş-Severin, unde îşi stabileşte şi atelierul de creaţie. Artistul se descrie ca fiind un rob al unei idei, nu al unei tehnici, preferând să caute modalităţi unice de expresie.