“Cu profundă tristețe vă informăm de decesul poetului, compozitorului și artistului legendar Leonard Cohen”, a scris agentul său pe pagina de Facebook a muzicianului, potrivit AFP.
“Am pierdut unul dintre vizionarii cei mai prolifici și respectați ai lumii muzicii”, continuă comunicatul, indicând că o ceremonie va fi organizată la Los Angeles “la o dată ulterioară”.

sursa text Agerpres

leonard-cohen-2

Pe 21 septembrie anul acesta, Leonard Cohen a sărbătorit împlinirea a 82 de ani, anunțând lansarea unui nou album în care explorează relația metafizică a omului cu Dumnezeu și cu moartea, transmitea la acel moment AFP.

La doi ani după precedentul album, cea de-a 14-a producție discografică a celebrului poet și cântăreț canadian rămâne fidelă aranjamentelor muzicale minimaliste, nota sursa citată.

În piesa ‘You Want It Darker’, Leonard Cohen, cu vocea sa gravă și șoptită, își pune întrebări despre natura omului și a unui Dumnezeu omnipotent. Albumul se deschide cu amintirile sale despre copilăria în orașul Montréal și despre participarea la corul comunității evreiești Shaar Hashomayim.


Supranumit ”trubadurul angoaselor”, artistul canadian s-a născut în ziua de 21 septembrie 1934, în suburbia Westmount a Montrealului. La vârsta de 13 ani a început să cânte la chitară, interpretând diferite piese, creații proprii, în cafenelele din oraș. A studiat limba engleză la Universitatea McGill.

Prima carte de poezie, “Let Us Compare Mythologies”, a fost publicată la 22 de ani și a fost urmată de alte două volume. Cele două romane publicate, “The Favorite Game” (1963) și “Beautiful Losers” (1966), l-au propulsat în atenția mass-media. Judy Collins, nume de top al folk-ului anilor ’60, a înregistrat o versiune a piesei “Suzanne”, care a ajuns rapid un hit. Solista i-a propus lui Cohen să o urmeze în turnee și astfel debutul lui a avut loc în vara anului 1967, la “The Newport Folk Festival”.

Au urmat două concerte cu casa închisă la New York și o apariție la CBS Network, unde artistul și-a interpretat cântecele și și-a recitat poeziile. Leonard Cohen a semnat un contract cu studioul de înregistrări Columbia și în 1968 a lansat primul album, “The Songs of Leonard Cohen”, devenit hit folk și care i-a asigurat un renume inegalabil printre cântăreți și textieri. Deloc surprinzător, melodiile sale au urcat pe cele mai înalte poziții de top și au cucerit atenția publicului larg. În al doilea an de la apariție, “The Songs of Leonard Cohen” s-a vândut în 100.000 de copii.
Următoarea lansare — “Songs From a Room” (1969) — se caracterizează printr-un stil melancolic specific denumirii sale. Câteva piese din această colecție, “Bird on a Wire” și “The Story of Isaac”, rivalizează cu succesul înregistrat de “Suzanne”.

A treia producție, “Songs of Love and Hate” (1971), demonstrează o oarecare lipsă de interes în ciuda creațiilor apreciate de fani: “Joan of Arc” și “Famous Blue Raincoat”. În 1973, a lansat “Leonard Cohen: Live Songs”. În același an, melodiile sale au fost folosite în piesa de teatru “Sisters of Mercy”, produsă de Gene Lesser, subiectul ei având la bază viața cântărețului. Nici albumul “New Skin for Old Ceremony” din 1974 nu s-a lăsat mai prejos. Cântecele sale sunt triste și melancolice, însă remarcabile prin jocurile de cuvinte. Columbia Records a lansat “The Best of Leonard Cohen” în 1975. Apare, în 1977, “Death of a Ladies’ Man”, fiind urmat de albumele “Recent Songs” (1979) și “Various Positions” (1985). “I’m Your Man” (1988) beneficiază de apariția, cu un an înainte, a colecției “Famous Blue Raincoat” interpretată de Jennifer Warnes, o serie de piese senzaționale prezentate de o voce atractivă.

Artistul își promovează cu adevărat imaginea prin “I’m Your Man”, incluzând secvențe comice, mai degrabă umor negru, care au modificat într-o oarecare măsură aspectul pesimist al muzicii lui. Patru ani mai târziu lansează “The Future” iar, în 2001, “Ten New Songs”. În octombrie 2004, lansează albumul “Dear Heather” pentru realizarea căruia a colaborat cu artista Anjani Thomas.
La sfârșitul lui martie 2009, Cohen a lansat albumul “Live in London”, care conține 25 de piese din spectacolul susținut în 2008 pe faimosul stadion londonez O2 Arena. De la “Suzanne” la “Dance Me To The End of Love” și “Hallelujah”, “Live in London” conține piesele memorabile care i-au adus interpretului reputația legendară de care se bucură astăzi. Compozițiile sale au fost interpretate de nume faimoase — Judy Collins, U2, REM, Sting, Nick Cave, Rufus Wainwright și Johnny Cash, fiecare “cover” fiind o încercare fascinantă de a-i înțelege mai îndeaproape creativitatea enigmatică. La începutul anului 2012, lansează albumul “Old Ideas”. La 22 septembrie 2014, apărea cel de-al treisprezecelea album de studio semnat de Leonard Cohen, intitulat ”Popular Problems” și publicat la casa de discuri Columbia. Ultima colecție de piese noi ale lui Leonard Cohen s-a numit ”You Want It Darker” și a fost lansată la 21 octombrie 2016.

A fost inclus în Muzeul Muzicienilor Celebri din Canada, iar din 2006, face parte și din Muzeul Compozitorilor Celebri Canadieni. Anul 2008 a însemnat includerea artistului în Muzeul Celebrităților Rock n Roll din Cleveland, Ohio. În 2003, a primit Ordinul Canadei, care reprezintă cea mai importantă distincție oferită de statul canadian unui civil.
Artistul a concertat de trei ori în România, cel mai recent eveniment live marca Leonard Cohen având loc la 23 septembrie 2012. Concertul a cuprins melodii consacrate din repertoriul său precum “In My Secret Life”, “Everybody Knows”, “Waiting for the Miracle”, “Sisters of Mercy” dar și piese recente, precum “Going Home”, “Darkness”, “Amen”, “Come Healing” sau “Different Sides”. Prima parte a serii s-a încheiat cu melodia “Ring the Bells” pe acordurile căreia artistul a prezentat și trupa alături de care a cântat pe scenă. “Tower of Song” a fost piesa care a deschis partea a doua a recitalulului Leonard Cohen.

Primit cu aplauze, artistul-poet a adus pe scena din Piața Constituției alte melodii așteptate cu nerăbdare printre care “Suzanne”, “Heart with No Companion”, “I’m Your Man”, “Hallelujah”, “Coming Back to You”, “Alexandra Leaving” sau “The Gypsy’s Wife”. Piesa “Take This Waltz”, cântată la finalul spectacolului, a fost primită cu ropote de aplauze. Bucureștiul a fost singurul oraș din Europa de Est inclus în turneul artistului.

Leonard Cohen How I Got My Song Address at the Prince Asturias Awards delivered 21 October 2011 http://www.americanrhetoric.com/speeches/leonardcohenhowigotmysong.htm

Leonard Cohen a fost un artist complex. O serie de desene și lucrări de grafică pot fi vazute pe site-ul

http://www.leonardcohenfineart.com/index.html

 

artistpageart f2-redguitar-s f-firstsnow-s-1 f-firstsnow-s f-guitar-hat-chair-s f-indianbirdboflart2-06-s f-parcduportugal-s lc-chair-4print-20x30f-s leonard_0 ourhouseinwinter-s-5-07 stilllooking