Beyond the frame
Expoziție fotografică dedicată lansării proiectului
„Arhiva de fotografie a Muzeului de Artă Cluj-Napoca”
3-15 aprilie 2019
Vernisaj: miercuri, 3 aprilie 2019, ora 17

Expoziția „Beyond the frame” reprezintă primul pas al proiectului „Arhiva de fotografie a Muzeului de Artă Cluj-Napoca”. Prin acest proiect se dorește crearea unui „depozitar” pentru materialele fotografice, artistice și istorice în cadrul muzeului. Fotografia reprezintă o materializare a memoriei noastre, o reprezentare vizuală care, de la mijlocul secolului trecut, s-a ridicat la rang de artă, o artă care comunică o ipostază, un moment sau un eveniment din trecut la care, de multe ori, există doar un singur martor – fotograful. Fotografia este un act de creație, un puternic mijloc de expresie a cărei studiere a devenit din ce în ce mai populară în rândul universităților europene și nord-americane, ocupând un loc binemeritat în rândul artelor vizuale mai moderne.

Numeroase muzee și galerii de artă din lumea occidentală și mai nou din regiunea Asiei de sud-est consacră o atenție din ce în ce mai mare artei fotografie și colecționării acesteia. Demersul muzeului reprezintă un prim pas în această direcție, iar prin crearea unei colecții de fotografie se dorește nu numai promovarea acestei forme de artă, ci și oferirea unei baze de cercetare și cunoaștere pentru generațiile viitoare.

În contextul celor prezentate, expoziția „Beyond the frame”, la care participă artiștii fotografi: Mircea Albu, Mircea Albuțiu, Sebastian Cornea, Feleki István, Feleki Károly, Daria Ioan, Alexa Maria Popoviciu și Szabó Tamás, reprezintă prima contribuție la realizarea acestui proiect al Muzeului de Artă Cluj-Napoca.

Vernisajul expoziției va avea loc în 3 aprilie 2019, de la ora 17:00. La eveniment vor lua cuvântul: Lucian Nastasă-Kovács, managerul muzeului; Feleki István, curatorul expoziției și Iakob Attila, coordonatorul proiectului.

Expoziția va fi deschisă în perioada 3-15 aprilie 2019, de miercuri până duminică inclusiv, între orele 10-17.