Institutul Cultural Român de la Lisabona va consemna anul acesta cea de-a opta sa participare ca partener în cadrul Festivalului „Saberes e Sabores de Outras Gentes“ din Redondo. România va fi prezentă la eveniment prin itinerarea expoziţiei de grup Azulejo: O provocare românească (Azulejo: Um desafio romeno) și a lucrării Zbor (Voo) a sculptorului Ştefan Radu Creţu.
Perioada desfășurării festivalului – care şi-a câştigat deja un larg prestigiu naţional – este 17-24 martie 2019, prezentarea exponatelor românești având loc duminică, 17 martie. Sculptura Zbor va fi amplasată în grădina Centrului Cultural din Redondo, iar momentul inaugural va avea loc la ora 15:00. Expoziția Azulejo: O provocare românească va fi prezentată în sala de expoziţii a Centrului Cultural din Redondo.
Ideea expoziției de grup a pornit în 2016, când artiști plastici români deja consacrați, dar și unii în curs de afirmare au primit invitația de a realiza lucrări cu tema azulejo, un cuvânt portughez de origine arabă, care denumește placa de ceramică decorată. Prima prezentare a acesteia a avut loc în perioada 6-31 octombrie 2016 la sediul Institutului Cultural Român de la Lisabona și a cuprins în jur de 90 de lucrări în tehnici variate: pictură, grafică, sculptură, ceramică sau instalaţie. În 2017 și 2018 expoziția a fost itinerată în nordul Portugaliei, la Muzeul de Arte Decorative din Viana do Castelo și la Muzeul Quinta da Cruz din Viseu.
Artiștii care vor avea lucrări expuse la Redondo sunt: Grațiela Andrei, Ion Anghel, Adriana Florea Băloiu, Zoltán Béla, Cristina Bolborea, Brândușa Bontea, Alexandra Budianu, Răzvan Constantin Caratănase, Ruxandra Călăraș, Sintia Costache, Victor Costache, Cristina Corobleanu, Laura Covaci, Corina Gabriela Duma, Dinu Dumbrăvician, Anca Vintilă Dragu, Andreea Floreanu, Alina Gherasim, Mirela Hagiu, Bogdan Severin Hojbotă, Lucian Hrisav, Ovidiu Constantin Ionescu, Smaranda Isar, Claudia Lazăr, Cristina Lazăr, Petru Lucaci, Mircea Muntenescu, Andreea Năstase, Mihaela Obadă, Cosmin Paulescu, Andrei Rosetti, Ilie Rusu, Doina Laura Sibiceanu, Marcel Scutaru, Gabi Smoleac, Eusebiu Spînu, Andreea Bădrăgan Stoica, Andrei Șendrea.
„Zbor este o instalație care abordează o temă mitologică, a păsării de foc, relaționând în mod intenționat cu măiastra lui Constantin Brâncuși prin stilizare și abstractizare. Pentru că este o temă interpretabilă și cu variante similare în mai multe culturi, pasărea phoenix este asociată Soarelui, dar apare tot timpul altfel, sub diverse forme, nuanțe de culoare și dimensiuni astfel încât, imaginea rămâne întodeauna enigmatică. Zbor devine astfel o schiță tridimensională, o ficțiune vizuală, în care focul renașterii este înlocuit de o lumină stroboscopică cu efect oniric la lăsarea întunericului. Forma păsării este încadrată de un desen tridimensional care simulează un origami, subliniind astfel silueta prototip, nedezvoltată, ca un act al reformării.“ (Ștefan Radu Crețu)
Opera Zbor a fost amplasată în a doua jumătate a anului 2018, în Parcul Marechal Carmona din Cascais.
Saberes e Sabores de Outras Gentes (Cultura și Gastronomia altor popoare) este o inițiativă multiculturală a municipalității din Redondo, care își propune să pună laolaltă comunitățile străine de pe teritoriul acesteia, în vederea unui dialog intercultural, bazat pe ideea de conviețuire armonioasă. Alături de România vor participa la festival reprezentanţi ai mai multor comunități de imigranți din: Angola, Belgia, Brazilia, China, Franţa, Marea Britanie, Olanda, Republica Capului Verde, Republica Moldova, Statele Unite ale Americii, Tunisia, Ucraina, Ungaria.
Recent Comments