Memorialul Gherla se pregătește de sărbătoare. 9 Martie e ziua noastră. Sărbătoarea memoriei; sărbătoarea martirilor. Vom sărbători bogat, 3 zile la rând, „Zilele Memorialului Gherla”. Vă invităm să vă bucurați cu noi împreună 🙂

Iată programul:
Vineri, 8 Martie, încercăm să dăm un sens nou unei sărbători cu origini comuniste: „Ziua Femeii”. La Cluj-Napoca, la Muzeul Etnografic, de la ora 18.00, organizăm conferința: „Flori în zeghe – Femei în închisorile comuniste”. Invitați ne vor fi d-na Doina Jela – publicistă, autoare a mai multor cărți în domeniu – și d-na Niculina Moica, fostă deținută politic.

Sâmbătă, 9 Martie, de Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia și, totodată, Ziua Foștilor Deținuți Politici Anticomuniști, vom prăznui slujind Sfânta Liturghie la Mănăstirea Sfinții 40 de Mucenici – Memorialul Gherla, pe Dealul Cărămidăriei, lângă „Cimitirul cu cruci”. Liturghia va începe la ora 09.30 și se va încheia cu un Parastas de pomenire a celor ce au suferit la Gherla și în celelalte închisori din țară. În fruntea noastră se va afla Părintele Mitropolit Andrei al Clujului, iar între părinții slujitori va fi și Părintele Gavriil Burzo, fost deținut politic, închis aici la noi la Gherla.

Duminică, 10 Martie, vom avea parte de un concert special de muzică străveche, în interpretarea lui Nicolae Pițiș, cunoscutul rapsod popular din Țara Lăpușului, Tezaur Uman Viu, al cărui tată a suferit la Gherla, și a Mariei-Casandra Hauși, ucenița dânsului (câștigătoare a Trofeului „Maria Tănase”). Concertul, intitulat sugestiv „Văz Duh”, se va desfășura la Escape Events, în Gherla, de la ora 18.00. Intrarea este, desigur, liberă.

La toate vă așteptăm cu emoție și drag!