Galeria Sigma, împreună cu istoricul de artă Lucia Valentina Stanciu, vă prezintă miercuri, 28 noiembrie, ora 19.00 prima expoziție din România semnată Urban Sketchers: ”Bucureștiul pe Tapet” – un eveniment inedit care contribuie la valorificarea plastică a orașului prin ochii unei comunități artistice contemporane.

Locatie: Galeria Sigma – Hanul cu tei, Lipscani nr. 63-65
Vernisajul va fi susținut de către:
Lucia Valentina Stanciu – critic și istoric de artă
Ioana Balteșiu – Senior Art Director Eikon7
Ana Maria Măciucă – istoric de artă
Maraiana Dragu – critic de artă
Expun artiști:
Agnes Andrei, Cristian Brânzescu, Anca-Cristina Cârstea, Aurelia Luca Colombo, Mircea Corcodel, Ioana Condurățeanu, Sabina Luminița Cozma, Anca Deleanu, Mazumder Dhruba, Mihaela Dragomir, Elena-Codina Dușoiu, Radu Florea, Carmen Gheorghe, Liana Iacubovici, Michaela Iatan, Marilena Iepan, Gabriela Luca, Florin Lungu, Daniel Manafu, Raluca Morariu, Lucian George Păiș, Eduard-George Pascu, Florin Petrachi, Mugur Popa, Claudiu Popescu, Rodica Țichindelean, George Daniel, Tudorache Laura Tudorică, Mariia Yughina, Vasile Zastavnițchi, Daniel Zlota.

Urban Sketchers este o organizație globală care reunește pasionați de artă din toate colțurile lumii. Urban Sketcherii proiectează în sesiunile de desen reprezentări prin observație directă a clădirilor, locațiilor, orașelor de unde provin sau unde călătoresc. Este o formă artistică neconstrânsă de rigurozitatea academică și un act cultural spontan, cu o imensă deschidere spre public.
Distinctiv este faptul că această mișcare este un exemplu al condiției artistului modern: UsK-ul a apărut sub forma unei colecții de lucrări apreciate pe rețelele de socializare și sub motto-ul ”Vă arătăm lumea, prin fiecare desen”.
Artiștii care aparțin acestei comunități nu au neapărat educație academică în domeniul artelor, mulți dintre ei fiind ingineri, gameri, bucătari, manageri ș.a.m.d. Însă, lucrările acestora ajung de multe ori pe simezele galeriilor de artă, dând dovadă de talent nativ sau format prin studiul exercițiului. Usk se alătură comunității online și contribuie la tranziția artei, de la obiect estetic spre obiect social, care generează reacții și comentarii în online. Acești artiști sunt cunoscuți pe canalele social media, și rup cercul exclusivist artistic, destinat doar unui anumit tip de public. Accesibilitatea publicului mainstream, indiferent de clasă sau statut social, este o urmare pozitivă, iar doar cu un click oricine poate intra în contact direct cu artistul și opera sa. Se produce o educare în masă, o reformare a unei piețe tradiționale și pregătirea ei pentru a intra și a supraviețui în noua era digitală.
Galeriile de artă susțin această mișcare prin expoziții și publicare de albume, mulți artiști plastici consacrați expun alături de membrii comunității, iar universitățile organizează workshop-uri sub egida UsK. În cadrul expoziției, Corneliu Drăgan-Târgovişte expune alături de urban sketcheri, aducând în prim-plan clădiri importante ale Bucureștiului. Căutând în permanenţă să obţină prin experimente proprii tonuri cromatice rar întâlnite, însufleţind imaginea citadină prin implementarea frecventă şi extrem de sugestivă a prezenţei umane, dar excelând şi în privinţa naturii statice şi a portretului, Corneliu Drăgan-Târgovişte ambiţionează să (re)impună acuarela ca operă de sine stătătoare.Expoziția Urban Sketchers va fi găzduită de Galeria Sigma și susținută de către criticul și istoricul de artă Lucia Valentina Stanciu, care va aduce în prim-plan dimensiunea esetico-artistică a lucrărilor, și Ioana Balteșiu, Senior Art Director Eikon 7, care va oferi o perspectivă a impactului global pe care comunitatea a avut-o în mediul online și schimbările rezultate asupra metodelor de promovare ale artistului. Ioana Balteșiu vine din sfera advertising-ului, fiind printre primii autori care au demonstrat influența curentului suprarealist în construirea imaginii publicitare. Acestora li se alătură Mariana Dragu (critic de artă) și Ana Maria Măciucă (istoric de artă).Lucia Valentina Stanciu, critic și istoric de artă, a contribuit la reîntregirea spațiului artistic prin complexitatea lucrărilor publicate cu privire la artiști români contemporani, și cei care au stat la baza școlii românești de artă. În momentul de față, este lector și deține două galerii de artă în București. La vârsta de doar 25 ani, L.V.Stanciu publică primul catalog de artă care prezintă în premieră schițele și crochiurile reputatului sculptor Marcel Guguianu (Mărturii despre artă și viață, 2011) și continuă seria de succes cu Otto Briese (Timpul lui Otto Briese, 2012), Constantin Marinete (Scară la cer, 2015), prima monografie a sculptorului Ion Iancuț (Iancuț, 2015), Lucian George Păiș (2017) și Otto Briese (2018). Este absolventă a Institutului de Arte George Enescu – lași, la secția – lstoria și Teoria Artei, urmează programul de masterat, iar în prezent este directorul Galeriei Sigma – București și expert de artă acreditat de Ministerul Culturii și Cultelor.