Participarea are loc în cadrul proiectului Corps et architecture en movement

Asociația 4Culture și Ordinul Arhitecților din România participă la simpozionul „Arhitectură, Dans, Design”, organizat în perioada 29 – 30 octombrie 2018, în Montpellier, Franța, în cadrul proiectului Corps et architecture en movement. Simpozionul reprezintă un proiect didactic și de cercetare inițiat de către Școala Națională de Arhitectură din Montpellier, în parteneriat cu Universitatea Sapienza din Roma, Institut Corégraphique International – CCN și câteva muzee importante, precum Galeriile Naționale Barberini e Corsini și Théâtre de la Mer din Sète.

Conferința creează un cadru propice pentru susținerea de idei și puncte de vedere esențiale pentru a înțelege mai bine impactul mediului înconjurător asupra creației coregrafice, prin integrarea formelor, volumelor și a energiei în actul artistic, precum și a imaginarului generat de o arhitectură sau un peisaj. De asemenea, aceasta aduce în discuție capacitatea perceptivă a dansatorilor de a beneficia de potențialul unui spațiu specific în procesul de experimentare artistică și arhitecturală.

România este reprezentată la Montpellier de președintele și directorul artistic al Asociației 4Culture, Andreea Căpitănescu, și arhitectul Emil Ivănescu, președintele Ordinului Arhitecților din România care, alături de alți artiști, arhitecți și studenți ai programului de master EXERCE în studiile coregrafice ale ICI-CCN, vor lua parte la dezbaterile ce vizează relația dintre dans și arhitectură.

Participarea la acest simpozion are loc în cadrul proiectului Corps et architecture en movement, dezvoltat de către 4Culture în parteneriat cu ICI-CCN Montpellier în 2018 și bazat pe ecologia practicilor, a conceptelor comune din cele două discipline și a producției artistice. Programul include și activități de cercetare și experimentare ce implică realizarea unor proiecte artistice bazate pe patrimoniu, peisaj și dans, dar și documentarea acestora prin diferite medii: presă scrisă și audio – video.

Cele două organizații colaborează din anul 2008, fiind implicate împreună în proiectele europene multi-anuale dedicate dezvoltării sustenabile a dansului contemporan european și a performance-ului: Jardin d’Europe (2008 – 2013), Life Long Burning (2013 – 2018) și Life Long Burning (LLB) – Towards a sustainable Eco-System for Contemporary Dance in Europe (2018 – 2022).

Asociația 4Culture a derulat anterior un alt proiect de patrimoniu urban și artă contemporană, ce a vizat explorarea relațiilor dintre arhitectură și dans în diferite spații din București și Iași. Denumit Ergonomica, acesta a propus în 2017 o abordare interdisciplinară, bazată pe creativitate, care să aducă împreună dansul și arhitectura într-un proces de reconstrucție, reproducere și regenerare urbană, prin corp și mișcare.

***

Producător Corps et architecture en movement: Asociația 4Culture

Co-producător: WASP Studios

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național – AFCN

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri: ICI-CCN Montpellier, Ordinul Arhitecților din România – Filiala București

Parteneri media: Radio România Cultural, Revista Zeppelin, Modernism, Designist, Revista Arta

www.waspmagazine.com