Un program de evenimente cu 27 de invitați din România și Republica Moldova și un stand cu titluri reprezentative din producția editorială recentă vor fi consacrate literaturii române la Festivalul Cărții de la Paris, desfășurat în perioada 22-24 aprilie 2022. Participarea României la Festival du Livre este organizată de Institutul Cultural Român, prin Centrul Național al Cărții și ICR Paris, în parteneriat cu Ministerul Culturii din România și cu Ministerul Culturii din Republica Moldova, cu sprijinul Ambasadei României și al Ambasadei Republicii Moldova de la Paris.

Seria de evenimente de la standul României se va deschide pe 22 aprilie cu un matineu de poezie la care vor lua parte Radu Bata, Linda Maria Baros, Emilian Galaicu-Păun, Jean Poncet (traducător) și Cristina Hermeziu (moderatoare). Va urma, în aceeași zi, o masă rotundă despre traducere în viața unei opere literare, moderată de scriitoarea Iulia Badea Gueritée, care îi va reuni pe traducătorii Jean-Louis Courriol, Laure Hinckel, Jean Poncet și Emilian Galaicu-Păun.

Pe 23 aprilie, standul României va găzdui o întâlnire cu dramaturgul Matei Vișniec, care li se va alătura apoi romancierilor Florina Ilis și Oleg Serebrian la masa rotundă cu tema Rolul scriitorului în cetate: adevăr și propagandă, moderată de Hubert Artus, la Café Raconter (Grand Palais Éphémère).

Ce mai rămâne din iubirile noastre? Vestigii arheologice ale sentimentului erotic este genericul sub care Cătălin Pavel, scriitor și arheolog, va discuta despre cartea sa cea mai recentă, Archéologie de l’amour. De Neandertal au Taj Mahal (l’Aube, 2022), cu Anca Dan, istoric și arheolog, și Jean-Louis Courriol, traducătorul lucrării. Întâlnirea va fi moderată de Aurélie Julia, jurnalistă la Revue de Deux Mondes.

Pe 24 aprilie, scriitoarele Adina Rosetti, Victoria Pătrașcu și Laura Grünberg, coautoare, alături de Iulia Iordan și Cristina Andone, ale volumului Les Désobéissantes/ Nesupusele (trad. Sidonie Mézaize-Milon și Oana Calen, Belleville éditions 2021), vor discuta despre Libertatea interioară, un act de curaj. Moderatoarea întâlnirii va fi Florica Courriol. Următoarea întâlnire din program va fi polono-română: scriitoarele Martyna Bunda, Barbara Klicka, Florina Ilis și Alina Nelega vor vorbi despre Imagine și răsfrângerea ei în oglindă, într-un dialog moderat de Laura Grünberg.

Programul include două evenimente dedicate benzii desenate: un atelier de desene și de ilustrații pentru copii cu vârste începând de la 8 ani propus de Ileana Surducan și România uimitoare. Prezentare a noii BD franco-române, o întâlnire cu Patrice Reytier, Romain Dutter, Julien Bouquet și Ileana Surducan, moderată de Mircea Arapu.

Dumitru Crudu și Alina Nelega, autori traduși în 2021 în Franța, vor fi protagoniștii dezbaterii A scrie istoria? Romancierii și întâlnirea lor cu realitatea, moderată de traducătoarea Florica Courriol.

Standul României va găzdui, de asemenea, sesiuni de autografe la care vor fi prezenți Radu Bata, Jean Poncet, Linda Maria Baros, Emilian Galaicu-Păun, David Chapon, Matei Vișniec, Oleg Serebrian, Florina Ilis, Georges Banu, Cătălin Pavel, Gabriel Badea-Păun, Dumitru Crudu, Alina Nelega.

Inițiat de Sindicatul Național al Editorilor din Franța, Festival du Livre are loc în 2022 la Grand Palais Ephémère și își propune să reprezinte „o reconectare la energia vitală a primului salon al cărții, o regăsire a sentimentului de sărbătoare… și o celebrare a cărții – a tuturor cărților – și a lecturii, sub toate formele ei“. Țara invitată de onoare a acestei ediții este India.

Festival du Livre, Paris, 22-24 aprilie 2022, este un târg dedicat atât profesioniştilor din domeniul editorial dar și publicului larg, bucurându-se de o maximă vizibilitate în media franceză. În noul său format, inaugurat anul acesta – organizator nou, spaţiu nou, concept nou – se așteaptă aproximativ 100 000 de vizitatori. Intrarea în Grand Palais Ephémère este gratuită, în urma rezervării pe site-ul oficial al Festivalului: https://www.festivaldulivredeparis.fr/fr/billetterie-de-la-programmation

Pentru ediţia din anul 2022, în standul de ţară organizat de ICR vor fi expuse volume editate de edituri din România și Republica Moldova şi se vor vinde cărţi ale autorilor români traduse în limba franceză.