S-ar putea crede că meseriile artistice, prin cultura lor ancestrală, rămân un domeniu rigid, formatat deja și fără viitor; totuși, suntem constrânși să constatăm că dimpotrivă, peste tot în lume, artiștiiai tradiției continuă să inoveze, să transforme, așa cum scria Charles Baudelaire, pentru “a descoperi noul“. Este exact ceea ce încearcă să dovedească lumii artistice și Bienala Révélations 2019, la Grand Palais Paris, printr-o programare bogată și diversificată: zeci de creatori aduc la lumină, prin cunoașterea profunzimilor acestei arte ancestrale, obiecte familiare care devin ca prin miracol opere de artă.

Anul acesta, între 23-26 mai, este pentru prima oară că România este invitată în cadrul expoziției “Banquet”, coloana vertebrală a Bienalei, alături de alte zece țări. Ea va prezenta astfel cinci artiști care demonstrează, prin talentul lor, modernitatea și pertinență meseriilor artistice : Radu Abraham, Adina Marin, Ruxandra Sacalis, Veronica Olariu și Olah Gyarfas. Cu o expansiune imaginativă care depășește formele obișnuite, care sparg coduri, refac o nouă nomenclatură.

În parteneriat cu The Institute, organizatorul Romanian Design Week la București, Institutul Cultural Român, prin reprezentanța sa de la Paris, este onorat să organizeze prezența României la Révélations, a celor cinci artiști reprezentativi pentru noua generație de designeri și creatori români, care vor expune opere variate, în același timp moderne dar și profund inspirate de artizanatul tradițional românesc – o fereastră deschisă spre meseriile artistice contemporane din România în contextul acestui ansamblu internațional de înalt nivel.

Atunci când decorticăm rolul industriilor creative, celebrăm inevitabil creativitatea umană, cea care se află la baza economiei creative – o economie foarte importantă pentru România. Astfel, cred că dacă dorim să continuăm să producem noi obiecte, servicii și să oferim soluții, trebuie să știm să ne dezvoltăm imaginația, să avem o gândire iconoclastă și să arătăm că avem curajul de a explora universuri care se află dincolo de ceea ce s-a făcut deja! Este exact ceea ce încearcă să dovedească cei cinci artiști și creatori, invitați de Institutul Cultural Român să împărtășească creațiile lor cu publicul francez și internațional“, a declarat Liliana Țuroiu, președinte al Institutului Cultural Român.

Pentru cei doi curatori ai expoziției, Ami Barak și Andrei Borțun (acesta din urmă fiind și președintele Fundației The Institute), ca și pentru arhitectul standului României, Attila Kim, obiectele expuse de cei cinci artiști români sunt opere de artă care depășesc limitele artizanatului, care dovedesc că și designul este o artă, mergând până la ștergerea limitelor dintre conceptual și funcțional și chiar până la a reconfigura relația dintre formă și funcție. Proiectele prezentate la Paris, în cadrul excepțional al Grand Palais, utilizează artizanatul și simbolurile tradiționale într-un stil conceptual și contemporan.

Lămpi, bijuterii, vaze, etajere, ceramică, candele și multe altele…iată obiectele care vor fi deci prezente la această întâlnire excepțională: Radu Abraham este stimulat în creația sa de lexicul brâncușian, observă curatorul Ami Barak; Olah Gyarfaș este creatorul vestimentar al mărcii Patzaikin, un amestec de sculptural și etic; Adina Marin crează bijuterii din cupru și lână; Ruxi Sacaliș și Veronica Olariu crează obiecte simple, utile cotidian.