Expoziția rememorează cursa de maşini Budapesta-Constantinopol din 1912, cu ajutorul unor fotografii, documente, articole de ziar și modele auto de epocă, Vernisajul va avea loc sâmbătă, 20 octombrie 2018, de la ora 11.00, la Țiriac Collection (Otopeni, Calea Bucureştilor nr. 289).

Expoziţia va fi vernisată de către Négyesi Pál, istoric de automobilism, Zsigmond Gábor, directorul general adjunct al Muzeului Tehnic şi de Transporturi din Ungaria şi Bogdan Coconoiu, preşedintele Retromobil Club România.

„La începutul secolului al XX-lea, pe vremea când automobilismul de-abia se înfiripase, erau în vogă cursele de maşini, ocazii de a demonstra capacităţile tehnice ale noului mijloc de transport. Dintre acestea cea mai cunoscută este cursa Paris-Beijing, din 1907. În Europa Centrală sportul cu motor s-a dezvoltat datorită curselor de fiabilitate transfrontaliere iniţiate de către prinţul prusac Heinrich. O astfel de cursă a traversat şi Ungaria în 1909, motivându-i pe reprezentanţii Automobil Clubului Maghiar să organizeze evenimente similare. Înainte de Primul Război Mondial au avut loc mai multe asemenea evenimente: Cursa Tatra–Adriatica, Cursa Carpatica etc. Prima cursă din această serie, cea care după traversarea întregii regiuni a Balcanilor se încheia la Constantinopol, a avut loc în perioada 29 iunie – 6 iulie 1912. Evenimentul organizat de către clubul auto care tocmai își întregise denumirea cu atributul Regal, i-a purtat pe automobiliştii temerari pe drumuri nebătătorite, peste munți și printre văi.”

Expoziția este realizată de către Muzeul Tehnic şi de Transporturi din Ungaria, iar în primăvara acestui an a fost prezentat și la Istanbul. După București, expoziția va pleca la Sofia.