Uniunea Artiștilor Plastici din România vă invită în perioada 18 – 31 iulie 2017 să vizitați expoziția aniversară de pictură și grafică ATEMPORAL, a artistei plastice Letiția Oprișan, găzduită la parterul Galeriei Căminul Artei – Centrul Artelor Vizuale, strada Biserica Enei nr. 16, București.
Evenimentul este organizat cu prilejul împlinirii a 50 de ani de carieră artistică și a vârstei de 80 de ani a Letiției Oprișan, expoziția grupând o serie de lucrări reprezentative de pictură și grafică realizate de-a lungul timpului.
Vernisajul va avea loc marți, 18 iulie ora 19. În deschidere vor lua cuvântul criticii și istoricii de artă Doina Mândru și Roxana Bărbulescu.
Deasemenea, în seara vernisajului va fi organizată o tombolă în urma căreia se vor câștiga următoarele premii: o lucrare de pictură, o lucrare de grafică, trei albume de pictură și trei albume de grafică, toate cu semnătura artistei Letiția Oprișan.
Vă așteptăm cu drag!
„Ultimele decenii de creație sunt marcate de apariția unor cicluri picturale la fel de impetuoase ca expresivitate coloristică dar în care subiectele sunt dezvoltate ciclic, în serii de două sau trei panouri, legate prin grafii suprapuse, într-un elan expansiv de cuprindere care își află sensul în spiritul dinamic, eminamente polemic, al autoarei. Pictura Letiției Oprișan este marcată de o nouă fervoare care implică acum nu doar tașismul, grafismul, elementul simbolic, ci și colajul, lettrismul, emoția directă, exprimată nu doar ca tensiune plastică, ci ca strigăt. Fie că referința este de ordin filozofic ( seria intitulată Panta rhei) sau mitologic (sunt câteva cicluri închinate legendei lui Ghilgameș) pictura exprimă o dispută, un conflict fundamental, o tensiune a ființei confruntată cu marile întrebări ale existenței.”
Doina Mândru
“Pendularea între figurativ și abstract pe care o remarcăm în lucrările de pictură ale Letiției Oprișan este, într-o oarecare măsură, temperată în favoarea corespondențelor cu realul atunci când alege să se exprime grafic. Repertoriul formal reia, în esență, viziunile sale asupra compoziției pline de dinamism, grafia liniei, varietatea ductului preluând, de data aceasta, tăria culorilor, păstrând însă datele inițiale ale definirii imaginii regăsite în pictură. Și în compozițiile sale de grafică este suveran sentimentul unui joc al formelor, artista căutând să redea calităților emoționale ale imaginii o cadență care-i este deja specifică.”
Roxana Bărbulescu
Recent Comments