Eveniment special în cadrul proiectului: Peter Jacobi, cu „Pavilionul Memorial Brukenthal” și „Naturi statice după exod”
iulie-august 2018
Proiectul de cercetare și expozițional „Minorități etnice în cultura vizuală focus România” este produs de PostModernism Museum și este prezentat în parteneriat cu Muzeului Național Brukenthal având o secțiune specială dedicată artistului Peter Jacobi. Proiectul prezintă stadiul cercetării culturii vizuale a patrimoniului multi-etnic și multi-cultural din zona Transilvaniei
Curator Cosmin Nasui, din partea platformei muzeale PostModernism Museum
Co-curator: Robert Ștrebeli, din partea Muzeului Național Brukenthal
Vernisaj: miercuri 11 iulie 2018, ora 16.00
FB event: https://www.facebook.com/events/272947139945615/
Perioadă: 12 iulie – 31 august 2018, de miercuri până duminică de la 09.00 la 17.00
Proiect de cercetare
Cercetarea reprezentării minorităților etnice în cultura vizuală de pe teritoriul României explorează bogatul dialog vizual care există între patrimoniul multi-cultural și multi-etnic, lucrările de artă și contextul politic și social. În cadrul acestei cercetări, produse și coordonate de PostModernism Museum, au mai fost realizate expoziții, prezentări expoziționale și conferințe precum: „Naționalism si multiculturalism în cultura vizuală” la Muzeul Municipiului București – Palatul Suțu, în 2017; „100 de ani de minorități etnice în cultura vizuală din România” la Muzeul Municipiului București – Muzeul Nicolae Minovici „Vila cu clopoței” în 2016; „Minorities in Visual Culture – Focus Romania” în centrul cultural „La Poissonnerie”, Bruxelles.
Proiectul este acompaniat de publicația „Ethnic Minorities in Visual Culture – Focus Romania”, sub forma unei cărți obiect, editată la PostModernism Publishing House, 2016, ISBN 978-606-93751-2-9.
Expoziția de la Brukenthal
Proiectul de cercetare și expozițional prezentat la Muzeul de Artă Contemporană – Muzeul Național Brukenthal în perioada iulie-august 2018 este alcătuit din două nuclee: o prezentare a cercetării din cadrul proiectului și secțiunea dedicată patrimoniului cultural al sașilor din Transilvania.
Expoziția prezintă stadiul cercetării culturii vizuale a patrimoniului multi-etnic și multi-cultural cu referințe în domenii precum: istoria artei, istorie, antropologie, sociologie. Cercetarea continuă de la o itinerare la alta, analizând specific spațiul cultural geografic respectiv. În cazul proiectului de față, focusul este pe minoritatea etnică sașilor din Transilvania și pe prezența patrimoniului cultural artistic al acestora din Muzeul Brukenthal.
Proiectul documentar fotografic al artistului Peter Jacobi, pe tema bisericilor și cetăților fortificate dar și a bisericilor țărănești din Transilvania (a fost inventariat acest patrimoniu din peste două sute de localități), „Stillleben nach dem Exodus-Wehrkirchen în Siebenbürgen” / „Natură moartă după exod-Biserici fortificate din Transilvania” prezintă situația periclitată a acestora, cea mai mare parte aflată în curs de ruinare, după exodul populației sașilor din România. De asemenea, în cadrul expoziției-cercetare este prezentat volumul Peter Jacobi, Birgit Hansen, „Siebenbürgen Bilder einer Reise II” / „Pelegrinul transilvan II”, publicat în toamna lui 2017.
Recent Comments