O carte de istorie nefestivistă, pe care o așteptam în an de Centenar
O nouă sinteză de istorie a României în an de Centenar este oricând binevenită în librării, dar mai ales în bibliotecile „românilor născuți după 22 decembrie 1989”. Aceasta este și dedicația impresionantei „Mereu nerostitei istorii a luptelor românilor din Antichitate până în zilele noastre”, un volum de peste 700 de pagini, semnat de Călin Hentea, foarte recent apărut la eleganta editură Cartier din Chișinău.
Poate tocmai pentru că până în prezent Călin Hentea a excelat prin analize pertinente a fenomenului propagandei politice românești sau străine, el refuză asumat excesele naționaliste, patriotarde, sau festiviste, atunci când abordează sistematic marile evenimente și personaje ce au jalonat cei peste 2000 de ani de istorie derulată pe aceste meleaguri. Tocmai pentru a da credibilitate și forță momentelor de autentic eroism și glorie din istoria noastră, Călin Hentea crede că ele trebuie evidențiate prin contrast cu la fel de multele cazuri de trădare, ticăloșie sau de crasă incompetență, săvârșite tot de români. Totodată peisajul istoric românesc, fie acesta antic, medieval, modern sau contemporan, este încadrat cu secvențele simultane petrecute pe plan european, astfel încât cititorul să poată aprecia singur dimensiunea și locul nostru în istoria lumii.
Pe coperta a IV-a a cărții, istoricul Ion M. Ioniță, redactorul șef al revistei „Historia” afirmă fără echivoc că este vorba despre „cea mai completă istorie de până în prezent a României pe care o vedem în direct în fiecare zi”. Este vorba de cele șapte episoade postdecembriste ale luptei pentru libertate a românilor care tratează cinstit și în afara clișeelor mult uzitate, nu numai „Revoluția care încă se joacă”, sau Mineriadele (tratate drept „urâtele bătălii ale românilor cu românii”), ci și„ Bătălia pentru NATO”, „Luptele pentru pace în misiuni internaționale”, „Zbuciumul românilor moldoveni de peste Prut” și mai ales Războaiele mediatice și „Multiseculara, eterna și fascinanta luptă anti-corupție” la români. Toate cu exemple concrete la fel ca și în cazul consistentului capitol precedent, dedicat „Luptelor Partidului Comunist Român împotriva poporului român”.
O anexă, la fel de copios ilustrată ca și întreg volumul, este dedicată modului în care istoria națională a fost tratată propagandistic în filmul românesc, din 1912 încoace, fiind la fel de agreabil scrisă, în afara canoanelor docte, precum toate cele peste 700 de pagini ale cărții, care se citesc aproape cu sufletul la gură.
foto Lucian Muntean
Recent Comments