Andreea Mihalka, anul III, grafică – Straturi de identitate / Mariana Coman, anul II, arte textile-design textil – Sinestezie

Galeria Casa Matei găzduieşie marţi, 29 mai 2018 cu începere de la ora 19 ultimul vernisaj din cadrul celei de a opta ediţii a competiţiei de proiecte expoziţionale individuale “EXPO MARATON 2018”, proiect cultural realizat cu sprijinul Steelcase, Coramet şi Rembrandt Graphic Center. Andreea Mihalka şi Mariana Coman vor fi prezente cu lucrări pe simezele galeriei, într-o ultimă confruntare deschisă, de asemenea, publicului, care este aşteptat să voteze proiectul preferat.

 

Straturi de identitate, proiect propus de Andreea Mihalka, constă dintr-o serie de lucrări realizate cu scopul de a materializa căutări și concluzii formulate cu privire la identitate. Lucrările sunt compuse din straturi, asemeni identității. Pornind de la fotografii, tânăra artistă a introdus în lucrări un element preexistent, asemeni obiectivității presupuse de identitate. Aceste fotografii sunt elementul de bază pentru fiecare strat al lucrărilor, acel cadru peste care se suprapune subiectivitatea. Ulterior, Andreea Mihalka a intervenit cu o tehnică de gravură peste trei dintre straturile acestor fotografii, transferate pe plăci metalice, într-un proces asemănător alegerilor subiective, definitivând imaginea. Tipul de compunere al imaginii susține ideea conform căreia subiectivitatea are o implicare mare în construcția identității, dar, în același timp, amintește și de importanța factorilor obiectivi, ce oferă direcții pe care subiectul le urmează în construcția propriei identități.

Sinestezie – ață și lumină, proiect realizat de Maxine Mariana Coman propune un joc scenografic prin alăturarea unor costume de operă cu decorul teatral pornind de la opera „Flautul Fermecat” aparţinând lui Wolfgang Amadeus Mozart. Proiectul Marianei Coman se remarcă prin amestecul de tehnici textile, în rândul cărora predomină broderia Textilista utlizează, de asemenea, materialele neconvenționale, precum sârma de cupru sau penele în „accesorizarea” anumitor personaje. Tânăra artistă apelează şi la papier mache, la tehnica shibori şi la alte tehnici specifice artelor textile pentru definitivarea proiectului său Sinestezie.

Cele două expoziţii marchează finalul competiţiei Expo Maraton 2018 ai căror câştigători vor fi anunţaţi şi premiaţi joi, 31 mai 2018, ora 19 în Sala Mare a Casei Matei în cadrul Festivitaţii de premiere.

 

Până atunci însă, Galeria Casa Matei vă aşteaptă şi astăzi să participaţi la evenimentele serii de 29 mai 2018 şi să decideţi câştigătorul marelui premiu.