Blackout. [Follow The White Rabbit]
24.05.2018 – 5.06.2018
NEW NOW art space.
Schwedlerstraße 1-5
60314 Frankfurt, 5th floor, room 5.15.
www.newnowartspace.com
www.instagram.com/newnowartspace
Blackout. [Follow The White Rabbit] se constituie ca un exercițiu de imaginare a justiției și libertății realizat vizual într-o manieră idealistă și în același timp ironică față de realitatea socială și politică a ultimilor ani, cu precădere în democrațiile fragile din Estul Europei, dar nu numai.
Pătrunderea corupției în profunzime în societatea actuală, lipsa valorilor morale și promovarea imposturii cu scopul controlului devin elemente-cheie ce distrug progresiv societăți și pun în pericol viitorul a mai multor generații. În momentul în care justiția devine discreționară și puterea abuzivă – toți oamenii sunt egali, dar unii devin mai egali ca alții. Realitatea de zi cu zi devine o închisoare mentală pentru omul obișnuit, iar închisoarea fizică singurul loc legitim pentru cei care își crează propria lege. Toate aceste acțiuni produc omului contemporan o experiență pe care eu o văd similară unui blackout. Acest blackout apare ca o deconectare de la normalitate, ca un scurtcircuit în viața pe care te-ai pregătit s-o trăiești, învățat fiind despre diferența dintre bine și rău, dreptate și nedreptate. Follow The White Rabbit (cu trimitere către filmul Matrix) este singura acțiune posibilă după trezirea din blackout, fiind de fapt căutarea unei evadări intuitive din matricea care te ține prizonier. Acționezi mai mult organic, ascultându-ți intuiția și urmărind semne care să te scoată din bezna regresului și a decăderii.
Blackout. [Follow The White Rabbit] are ca punct de pornire conceptual evenimentele cele mai importante din țara mea natală – România ultimilor 30 de ani, (dar nu numai), conturând premisele unei societăți aflate într-un punct de fierbere în care inegalitățile sociale provoacă oamenii la acțiuni civice de revoltă. Expoziția se constituie ca un spațiu de reflecție asupra libertății, adevărului, păcii, războiului, a morții și a vieții și nu în ultimul rând asupra istoriei care pare să se repete.
Fotografiile ce ilustrează Revoluția din 1989 din România sunt realizate de Nicu Cherciu și Răzvan Rotta.
Fotografiile ce ilustrează protestele din Ianuarie 2018 din București aparțin Euronews.
Muzica ce însoțește acest proiect a fost compusă special pentru expoziția Blackout de către Răzvan Apostol .
Ada Muntean (n.1987) trăiește și lucrează în Cluj-Napoca, România. Este absolventă a Universității de Artă și Design Cluj, ciclurile Licență și Master – secția Grafică și în prezent doctorand a aceleiași universități. A avut parte de burse universitare la Birmingham Institute of Art and Design (UK), Jan Matejko Academy of Fine Arts Cracovia (Polonia), Peckam Platform Art Gallery Londra (UK) și Galeria Plan B Berlin. Lucrările sale au făcut parte din solo show-uri precum: SABOTAGE: Deconstructing The Unforeseen- Camera, Centrul de Interes Cluj (2018), Fluid Identity – FIVE PLUS Art Gallery, Viena (2017), Self. Perceive/Deceive, Galeria Nano, Cluj (2017), Soft Hollow – Atelier Patru Cluj (2015), Black Fire – Muzeul de Artă Brașov (2015), Interfaces – Visual Kontakt Ulm (2013) și expoziții de grup : Process Terminus, proiect Sandwich Gallery prezentat la ArtEncounters Timișoara (2017), Resurrected – FIVE PLUS Art Gallery, în cadrul Vienna Art Week (2016), Small Graphic Exhibition – Institutul Cultural Român New York (2015), Agency of Unrealized Projects – daadgalerie, Berlin (2012), POP–Pick me up Fair – Somerset House, Londra (2012), participând de asemenea cu o serie fotografică inclusă în Proiectul SUPERBIA Suburbia la Institutul Cultural Român Veneția în cadrul Bienalei de Arhitectură de la Veneția 2010.
Recent Comments