Joi, 10 mai 2018, ora 18:00, în Galeria de Artă a Accademia di Romania in Roma va avea loc inaugurarea expoziției „Arhitectură și Regalitate”. Expoziția este organizată de Primăria Municipiului București prin creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție și Institutul Cultural Român prin Accademia di Romania din Roma.

Expoziția „Arhitectură și Regalitate” se desfășoară sub auspiciile Familiei Regale a României și poartă semnătura domnilor Acad. Prof. dr. Răzvan Theodorescu, Prof. dr. arh. Augustin Ioan și Prof. dr. arh. Marius Marcu–Lapadat. Expoziția poate fi vizitată în perioada 11 mai–6 iunie 2018, la Galeria de Artă a Accademia di Romania in Roma (Viale delle Belle Arti 110).

Expoziţia ilustrează trei teme relevante: „Arhitectura regilor şi a reginelor României”, secțiune care remarcă rolul direct al regilor și al reginelor României în realizarea unora dintre cele mai importante edificii ale țării;  „Arhitectura reprezentativă în România influenţată de regalitate şi de monarhi”, temă dedicată influenței regalității în societate, în configurarea unor direcții în arhitectura din România; „Expoziţia expoziţiilor regale”, secțiune care ilustrează arhitectura așa cum se proiecta ea către societate, dar şi către străinătate, o arhitectură despre cum dorea Regatul României să fie privit în exterior.

Expoziția este completată de filmul documentar „Reședințe ale Regalității Române” (subiect și scenariu Acad. Prof. dr. Răzvan Theodorescu).

Expoziția a fost prezentată pentru prima oară publicului la Castelul Pelișor din Sinaia, cu ocazia Zilei Regalității, fiind dedicată aniversării a 150 de ani de la sosirea lui Carol I în România și de la întemeierea Dinastiei Regale, precum și a 135 de ani de la proclamarea Regatului României. Vernisajul s-a desfășurat în prezența A.S.R. Principesa Elena a României și a E.S. domnul Alexander Nixon. Expoziția a fost itinerată apoi la Berlin, la sediul Ambasadei României, la invitația E.S. domnul Emil Hurezeanu, Ambasadorul României în Germania, Galeria creart, sediul ICR Viena, la cea de-a 18–a ediție a Festivalul „Etnovember”din Brașov, la Veneția în Galeria “Gino Valle” din cadrul IUAV – Institutul Universitar de Arhitectură din Veneția și la Napoli la Palatul Gravina – sediul Universității Federico II.