Home – Expoziție Felicia Simion – Bucharest Photofest 2020
Vernisaj 8 Oct, 6 PM
Locație Modul Cărturești / Strada Academiei 18-20, București 030167
HOME – Serie de foto-colaje, România, 2017


În mentalitatea românească tradițională, casa reprezintă nucleul vieții familiale, un spațiu primordial, care generează și conservă energii vitale. Simbolismul universal consideră casa drept reprezentarea cosmosului însuși – o fortăreață sau un templu localizat chiar în mijlocul lumii.
Ca fotograf călător prin România, am urmărit sate și orașe transformate din punct de vedere arhitectural în ultimul deceniu, drept consecință a aproprierii culturale, caracteristică procesului de globalizare. Am fotografiat atât rămășițele unei lumi așa-zise „tradiționale” – unele dintre casele care fac parte din această categorie fiind abandonate de către deținătorii lor – precum și o abordare mai „modernă” a conceptului de „acasă”, prezentând case impozante, ca niște palate, și ansambluri rezidențiale construite la periferia orașelor.
Izolându-le în peisaje naturale, ca o formă de decontextualizare, am reflectat asupra înțelesurilor inițiale și atribuțiilor locuinței, precum și a modului în care acestea se reflectă în actuala fluiditate a stilurilor arhitecturale. Mai este casa un loc primordial, cu un puternic caracter simbolic, ori funcțiile sale se rezumă la o semnificație utilitaristă? A fost mutată oare casa din centrul lumii către periferia sa?


FELICIA SIMION
Artistă vizuală și fotografă freelance, Felicia Hodoroabă-Simion a absolvit Universitatea Națională de Arte din București, specializarea Fotografie – Videoprocesarea computerizată a Imaginii, în anul 2016. În 2018, a obținut un Master în Etnologie, Antropologie Culturală și Folclor la Facultatea de Litere a Universității din București. A pornit drumul în fotografie la vârsta de 13 ani, căutând să facă loc exprimării artistice în diverse arii ale acestui domeniu vizual – de la portret și imagine documentară, la zona de Fine Art, care permite „jonglarea” cu teme variate.
De-a lungul parcursului artistic, fotografiile sale au „călătorit” în mai multe sfere ale creației, ilustrând coperte de cărți pentru autori precum Margaret Atwood, Mo Yan, Sophie Avon sau Paulo Coelho, campanii de modă pentru designeri români, albume muzicale, dar și articole ale unor reviste și publicații precum The New York Times, Der Spiegel, Le Temps, The Pulitzer Center Blog, Il Post, LensCulture, The Guardian, The Irish Times, The Calvert Journal, Fisheye Magazine.
Felicia a avut expoziții individuale în Londra, București, Belgrad și a participat cu fotografii în cadrul unor expoziții colective la Paris, Roma, Moscova, Londra, Varșovia, Florența, Los Angeles, Cleveland.
În 2016, a făcut parte din selecția anuală „30 under 30 Women Photographers” a publicației PhotoBoite. În 2017, a participat cu un autoportret în cadrul expoziției „From Selfie to Self-Expression” a galeriei Saatchi din Londra. Tot în 2017, a obținut Premiul Juriului și Premiul Publicului în cadrul concursului „Tremplin Jeunes Talents”, al festivalului de fotografie „Planche(s) Contact” din Deauville, Franța. În 2019, seria de fotografii „Through a land of deserts and pits” a fost una din cele 11 finaliste ale concursului International Women Photographers Association. Tot în 2019, proiectul „H O M E” a fost finalist al concursului Sony World Photography Awards, secțiunea Professional, categoria Architecture.


www.bucharestphotofest.ro

*

Galerie foto Lucian Muntean

*