The Garden
11 May – 27 May 2018
Opening 11 May, H:19:00
Visual Kontakt
Str. General Traian Moșoiu nr. 41, 400132 Cluj-Napoca

Artists: Oana Maria Pop, Corina Oprea, Rosalba Di Pierro, Alexandra Mocan, Vanessa Singenzia, Maria Brudașcă

De-a lungul secolelor, oamenii au organizat, într-un context social, diferite feluri de ocazii și spații în care își puteau petrece timpul într-un mod plăcut. Unul dintre aceste locuri a fost grădina care, în mod tradițional, era amplasată în aer liber și era destinată cultivării plantelor neagricole. Cu toate acestea, în grădinile de agrement ar putea avea loc diverse evenimente de divertisment, cum ar fi concerte, piese de teatru, echitație sau spectacole cu animale. Grădinile publice de agrement datează din Roma antică (grădinile Sallust), iar, în secolele XVIII-XIX, multe grădini au fost deschise publicului și în Anglia (Grădinile Cremorne, Cuper Garden, Royal Surrey Gardens).

Dorința omului de a crea spații în care ar putea avea loc activități de relaxare a existat de mult, în special în locuri unde arta, arhitectura și piesele de teatru în aer liber ar putea fi admirate. Multe grădini au devenit faimoase de-a lungul istoriei: grădinile palatului Versailles, grădina biblică a Edenului, grădina parfumată Muhammad al-Nafzawi, grădina familiei Capulet etc.

Pentru ultima expoziție care va avea loc în grădina Visual Kontakt, am invitat șase artiști: Oana-Maria Pop, Maria Brudașca, Corina Oprea, Vanessa Singenzia, Alexandra Mocan și Rosalba Di Pierro. Ca o aventură finală în acest spațiu deschis, fiecare artist a venit cu un concept personal, ocupând o parte din grădină, fără să știe ce intenționează să prezinte ceilalți artiști.

Liviu Bulea