Galeria SENSO București vă invită miercuri, 14 martie 2018, orele 18.00 la vernisajul expoziţiei „BIJUTERIE CONTEMPORANĂ”

Luna MĂRŢIŞORULUI şi a FEMEII este celebrată la Galeria Senso (Bd. Unirii nr. 15, sector 5, Bucureşti) și cu ocazia vernisajului Expoziția „BIJUTERIE CONTEMPORANĂ” (miercuri, 14 martie 2018, ora 18.00) dedicată eternului feminin, artei şi frumosului în toată splendoarea şi desăvârşirea sa. Este vorba despre creaţiile realizate de opt tineri şi foarte talentaţi artişti români şi demni reprezentanţi ai designerilor de bijuterie contemporană de autor: Raluca Buzura, Alina Bancilă, Maria Filipescu, Alina Predoiu, Nacu Marian, Alex Burlacu, Ioana Streza şi Brândușa Atena Ungurașu.

Vernisajul expoziției va fi prezentat de Dr. Doina Păuleanu, istoric și critic de artă, director al Muzeului de Artă Constanța.

Expoziția rămâne deschisă în perioada 6 martie – 15 aprilie 2018 și poate fi vizitată de luni până vineri între orele 11.00 – 18.00 și sâmbăta între orele 12.00 -18.00. 

Bijuteriile s-au ivit în zorii civilizației, conferidu-le strălucitoare frumusețe; purtate deopotrivă de femei și bărbați ca ornament corporal, dar și ca talisman, semn de recunoaștere, simbol sau obiect de lux, de etalare a opulenței, erau considerate suficient de importante încât să-și însoțească posesorii nu numai în viața cotidiană, dar și în cea veșnică (necropolele sunt zone în care arheologii au descoperit piese splendide)” – Dr. Doina Păuleanu

Galeria SENSO prezintă o gamă complexă de bijuterii unicat, de autor, fiecare fiind o veritabilă operă de artă în miniatură. Bijuteriile expuse sunt creații realizate cu multă migală, pasiune, imaginaţie și delicatețe şi dau acea notă de preţiozitate şi eleganţă desăvârşită oricui o poartă, femei şi bărbaţi deopotrivă. Pentru că, printre exponate se află şi butoni sau ace de cravată, centuri şi curele.

Alex  Burlacu prezintă o colecţie de coliere din argint, inele din aur roz şi butoni din argint şi heliotrop, iar Alina Băncilă, inele, medalioane şi coliere din alamă placată cu argint, cu perle, coral şi pietre semi-preţioase precum ametist, agate, turcoaz, onix, turmalină. Brândușa Atena Ungurașu expune o colecţie de bijuterii (pandative şi cercei) din porţelan manufacturat integral, de la formă până la decor, pictate manual cu culori speciale şi aur lichid de 12% sau platină lichidă de 12%, montate pe argint 925. Ioana Streza propune coliere, inele şi brăţări din argint şi ardezie cu inserţii de pirită, argint şi labradorit, iar Maria Filipescu, brăţări din inox cu elemente decorative argintate şi cristale Swarovski, cu elemente decorative de alamă, brăţări din alamă cu portrete din răşină colorată, broşe duble din răşină colorată cu elemente decorative argintate şi cristale Swarovski, dar și centuri de inox cu elemente decorative argintate sau lanţuri de argint şi cristale Swarovski. Creaţiile lui Marian Nacu au la bază argintul 925 şi sunt reprezentate de garnituri de bijuterii cu lapis lazuli, coral, sidef, agate, broşe cu rodonit, agate, citrin, sidef şi inele cu jad, coral, ametist, ochi de tigru sau pandative cu piatra lunii. Alina Predoiu îşi prezintă cele mai noi colecţii de coliere şi cercei („Turcoaz”, „Astri”, „Infinit”) din chihlimbar, larimar, malachit, prehnit, calcit, argint aurit, turcoaz, argint 925, perle, argint şi aur, safire galbene.

Acest eveniment este susținut de FILDAS Art şi Catena prin Programul CATENA pentru ARTĂ.

Aducem arta mai aproape de tine – iată deviza galeriei noastre, în numele căreia ne-am propus să facem o selecție cât mai reprezentativă de autori și opere. Expozițiile organizate la Galeria Senso fac parte dintr-un program complex, deschis cu generozitate tuturor – Catena pentru artă – prin care sperăm să se manifeste, autentic și original, o vocație culturală asumată! Vom continua să organizăm și în 2018, cu același succes evenimente de referință în peisajul cultural al Bucureștilor”Galeria de Artă SENSO, București

Programul de vizitare a galeriei SENSO: luni – vineri: orele 11.00 – 18.00, sâmbătă: orele 11.00 – 16.00

Vă mulțumim pentru atenția acordată acestui eveniment și vă așteptăm la Galeria SENSO, la vernisajul din 14 martie, orele 18.00.

Artiştii care îşi expun creaţiile la Galeria SENSO în cadrul expoziţiei BIJUTERIE CONTEMPORANĂ 6 – 23 martie 2018: Raluca Buzura, Alina Bancilă, Maria Filipescu, Alina Predoiu, Marian Nacu, Alex Burlacu, Ioana Streza,  Brânduşa – Atena Unguraşu.

Raluca Buzura: a urmat cursurile Universităţii de Arte şi Design din Cluj-Napoca, secţia ceramică-sticlă-metal, iar din 2007, am urmat masteratul în cadrul aceleaşi secţii. „În perioada anilor de studiu, lucrările pe care le realizam se aflau în zona instalaţiei, participând la diferite proiecte şi expoziţii. Din 2009 însă, centrul de interes devine designul de bijuterie contemporană. Interesul acordat bijuteriei provine poate şi din faptul că acestui domeniu nu i s-a acordat o mare atenţie. De obicei, lumea priveşte bijuteria doar ca un surplus adus corpului uman, cu valoare în funcţie de materialul folosit. A fost deci, şi o provocare de a schimba optica privitorului şi de a-i arăta o altă alternativă, şi anume că bijuteria poate fi considerată un obiect de artă de sine stătător, având o gândire plastică, concept şi mesaj, care poate acoperi o paletă largă de domenii. Am continuat a lucra păstrând preferinţa pentru materialele ceramice, şi asta din cauza transformării materialului de la o stare la alta: odată ce a căpătat o anumită formă, el nu se mai poate întoarce la ce a fost înainte. Îmi place să combin materialul ceramic aparent fragil, cu duritatea metalului sau căldura pe care o oferă un material textil, pentru ca mai apoi să supun forma unor experimente compoziţionale ce creează cea mai expresivă latură a creaţiilor mele. Bijuteriile sale  sunt o traducere a trăirilor personale în porţelan, încercând în timpul acestui proces să şterg urmele, printr-o simplificare ce frizează graniţele dintre real şi abstract, într-un vârtej de culori şi cascade de linii din care se întrevăd flash-uri de auriu. Rezultatul acestor trăiri îmi place să cred că este o moştenire, o dovadă a existenţei mele ce se răsfrânge asupra societăţii, făcând-o dacă nu mai bună, măcar ceva mai frumoasă şi încercând să reînnoade prăpastia dintre public şi artă, prin prezenterea unei diversităţi de forme estetice si idei, care să o scoată din zona de serie

Alina Bancilă: artist vizual cu specializarile sticla-metal-bijuterie. In 2004 a absolvit cursurile Universitatii Nationale de Arte București, cu dubla specializare: sticlă şi metal. Este membră a Uniunii Artistilor Plastici din anul 2000. A primit premiul Uniunii Artiștilor Plastici pentru Artele Focului in 2003 şi Premiul Bienalei Artelor Focului în 2004. În 2015 a realizat la Festivalul Ravello, în Italia, bijuterii oferite ca premiu castigatorilor Festivalului International George Enescu

“Nu poți purta un tablou. Nu poți purta o sculptură. Dar poți purta o bijuterie de artă. De secole, artiști celebri, de la Picasso, Braque, Ernst sau Salvador Dali, până la John Chamberlain sau Anish Kapoor au creat și bijuterii, adevărate lucrări de artă. Iar bijuteria de artă e o formă de expresie, atât pentru artist, cât și pentru cel care o alege. Dezvăluie personalitatea și o potențează, deschide o poartă spre interior. Iar noi – fie, unii dintre noi – purtăm, de când am descoperit-o pe autoarea lor, bijuterii semnate Alina Băncilă. Artist pur sânge, absolventă a Universității Naționale de Arte București, cu o serie de expoziții personale și de grup și multe premii, are lucrări de o forță nebănuită, rar întâlnită în materie de bijuterie. Din metal croit, topit, picături vii de argint, cristal și pietre semiprețioase, lucrările ei trăiesc intens, vibrează, vorbesc cu un aer imperial, dublat de impetuoase tușe moderne, ies din rând și, în orice caz, nu te pot lăsa indiferent”

Maria Filipescu: a studiat designul vestimentar la Liceul de Arta Nicolae Tonitza si a urmat, apoi, Academia de Arta Nicolae Grigorescu, la sectia sticla/metal – bijuterie. S-a orientat către bijuterie dupa o expozitie de podoabe vazuta, in timpul liceului, in Mexic, unde totul a fascinat-o, de la datele tehnice pana la principiile de culoare, lumina si volum. De atunci a tot incercat sa se exprime prin bijuterii, simtind ca le poate transforma din accesorii menite sa impodobeasca articole vestimentare in piese definitorii pentru personalitatea celor care le poarta. A participat la “Pret-a-Porter“, la festivalul “Pasarela”, Târgul “Autor”, la doua editii ale salonului de plastica Morpho si a avut prezentari de creatie vestimentara si bijuterie la numeroase evenimente.

Alina Predoiu: Bijuteriile sale sunt un simbol al feminitatii, al elegantei si aduc o nota de strălucire corpului. Pietrele pretioase si semipretioase în culori variate care au dat naştere bijuteriilor, le fac sa fie mai mult decât un simplu accesoriu pentru ca au fost alese cu grija si poarta o parte din emotiile si trairile creatoarei.  Dintotdeauna m-au fascinat pietrele şi-am incercat, la inceput mai timid, dar acum din ce in ce mai temeinic, sa le descopar, sa le inteleg frumusetea, sa comunic cu ele, sa le ascult povestea, pentru ca fiecare are o poveste, fiecare vine de undeva de departe si aduce un pic din tainele pamantului … Bijuteriile sunt emotii, emotii traite sau ravnite, impresii nascute din firescul unei zile, anotimp sau amintiri, sunt ganduri curate si pline de iubire ce te petrec intruna peste zi…. Am plecat in aceasta calatorie, cu gandul de a face haina pietrelor ca sa-ti imbrace sufletul, sa te poarte in timp ca-ntr-o poveste, sa le adulmeci parfumul, să-ţi mângâie chipul si sa te alinte in fiece zi” – declara Alina Predoiu.       

Marian Nacu: a absolvit Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” din Bucuresti în 1978 la clasa maestrului Nicolae Adam (generaţia “Metalul”). Între 1983 şi 2014 a avut nu mai puţin de 20 de expoziţii personale în România. Începând cu 1983 participă la toate Saloanele Naţionale şi Saloanele de Artă Decorativă organizate de Uniunea Artiştilor Plastici din România, primind numeroase premii care îi răsplătesc excelenţa artistică. În paralel ia parte la numeroase expoziţii de grup. Începând cu 1985 participă şi este premiat la importante saloane internaţionale, iar după 1991 are numeroase expoziţii personale în Franţa, Italia, Marea Britanie, Germania, SUA, Japonia,  Liban, Rusia, Belgia, Austria, Portugalia.  Este invitat la defilări de modă (împreună cu Doina Levinţa), dar şi solicitat la numeroase prezentări exclusiviste de bijuterie în mediul diplomatic, de business sau privat. Creează bijuterie pentru filmele “Dracula” şi “François Villon” produse în România şi trofee pentru concursuri naţionale. Restaurează două biserici în Republica Moldova. În 2004, lui Marian Nacu i s-a conferit Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler de către Preşedintele României, în semn de apreciere pentru întreaga activitate. „Înzestrat cu o fantezie gaudi-easca, Nacu îsi petrece (îndeosebi) nopțiile alcătuind cu delicii piesele sofisticate, fragile fragmentate de bestiariu oniric, de pandemoniu abstract, menite nu atât – sau nu întâi de toate – a împodobii o vestimentație, cât a onora o stare de spirit, ca o amenîntare, în genul „florii” de coral crescută sălbatic la capătul trunchiului ei translucid” – afirma criticul Mihai Ispir. Marian Nacu marchează arta bijuteriilor într-un mod aparte, exclusivist și într-adevăr meteoric, străbătand lumea artistică a pietrelor de peste 25 de ani, fiind printre puținii creatori de bijuterii baroce din România

        

Ioana Streza şi Alex Burlacu: au pus bazele atelierului de bijuterii „Contemporia” în Capitală, la un an de la absolvirea unui curs de design şi creaţie de bijuterie. „Ideea de a transforma interesul pentru designul de biju­terie într-o afacere a pornit de la o tendinţă care se manifestă tot mai accentuat în ţară, şi anume creşterea numărului de cum­părători interesaţi de produse de design. În special în domeniul modei tot mai mulţi îşi doresc să se diferenţieze optând pentru produse personalizate sau realizate în serie mică de producători locali“ – spunea Alexandru Burlacu, unul dintre fondatorii brandului Contemporia. Cele mai vândute produse sunt inelele, în special cele de aur şi verighetele. Cei mai mulţi clienţi provin din Capitală şi din Cluj-Napoca, însă ate­lierul a primit comenzi şi din Anglia, Polonia sau chiar Emi­ratele Arabe Unite ca urmare a promovării pe reţelele de socializare. În ceea ce priveşte producţia, principala dificultate întâmpinată este accesul la unele tehnologii şi costurile relativ ridicate la materiale şi echipamente.  “Comercializarea ridică mai puţine probleme în epoca digitală datorită instrumentelor de vânzare şi promovare online care folosite inteligent pot genera vânzări mari cu investiţie minimă, magazinele fizice şi târgurile de profil sunt prea puţin dezvoltate în România în domeniul bijuteriei contemporane“.

Brânduşa – Atena Unguraşu: creează bijuterii realizate din porţelan pictat, încastrat în metale preţioase, în mare vogă pe piaţa de bijuterii de lux. Designer-ul stăpâneşte cu măiestrie această artă şi ne aduce la preţuri accesibile cercei, inele şi coliere create şi pictate în porţelan, încastrat în aur pur, argint şi platină. Brânduşa Unguraşu, artistul “proprietar” al manufacturii de porţelan cu acelaşi nume este absolventă a Academiei de Arte Plastice din Bucureşti şi a studiat în detaliu tehnica modelării şi picturii pe porţelan, sub şi peste glazură, la manufacturile de porţelan în atelierele de creaţie ale unor faimoşi producători de porţelan.