Vasile Celmare s-a născut în anul 1931 la Breaza, jud. Prahova, (a decedat în 1 iunie 2019, București).
“Pe 10 mai, in 1931, se nastea pictorul Vasile Celmare, unul dintre marii inovatori in plastica romaneasca a secolului XX, avand la activ un important numar de expozitii nationale si internationale, de grup si individuale. Totodata, Vasile Celmare a fost profesor la Catedra de arta monumentala a Institutului “Nicolae Grigorescu” din Bucuresti. Un nume predestinat marilor experiente, desi inceputurile nu pareau sa vesteasca acest lucru”. (Marcela Gheorghiu). – citește în continuare un aplu articol din seria Confesiuni – Vasile Celmare: “Povesti din paradis” http://www.e-galerie.ro/main.php/v/Vasile+Celmare/despre+Vasile+Celmare/
Vizita în atelierul din Pangrati a artisului Vasile Celmare a avut loc în 25 ianuarie 2016 și a fost prilejuită de organizarea Expoziției de Primăvară, curatoriată de sculptorul Bogdan Breza. Acest proiect este susținut de UAP București și găzduit de Muzeul Țăranului Român. Specificul constă în faptul că la fiecare ediție anuală sunt invitați să expună noi artiști, care nu au mai expus anterior. Aceștia fac parte din toate categoriile de vârstă, de la studenți-masteranzi până la seniori, acoperind toate mediile de expresie artistică – pictură, sculptură, arte decorative, instalație, grafică, fotografie și video. La finalul fiecărei ediții a fost tipărit un catalog.
fotografii Lucian Muntean
///
Materialul face parte din proiectul editorial online „Tinerețe fără bătrânețe: artiști și producători culturali români contemporani între 30 și 100 de ani”
Acesta este gândit ca un proiect de documentarea scenei creative actuale, în cadrul platformei online Modernism.ro, promotor al culturii vizuale contemporane românești din 2009. Proiectul documentează artiști și producători culturali între 30 și 100 de ani, care lucrează și creează în domenii (nelimitându-se la acestea) cum ar fi pictură, sculptură, mixed media, film, foto-video, design, arhitectură etc.
Proiectul are o componentă vizuală puternică – 15 „portrete” video și 15 portrete foto-audio. Acestea sunt integrate atât în diferite secțiuni ale platformei (Quiz, Gallery Talk, Photo of the day, No comment, Artist of the Month, Expo of the Week), cât și în cadrul unei secțiuni de sine stătătoare, care marchează proiectul „Tinerețe fără bătrânețe: artiști și producători culturali români contemporani între 30 și 100 de ani”.
Urmăriți toate „portretele” aici https://www.modernism.ro/category/tinerete-fara-batranete/
Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Recent Comments