Între 3 și 5 noiembrie2017, ARCUB Gabroveni găzduiește cea de-a doua ediție a Forumului Diversității Culturale, un eveniment inițiat de Asociația Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană. Pe parcursul celor trei zile,  Forumul va aduce în prim plan interculturalitatea și diversitatea culturală ca resurse pentru dezvoltarea economică, socială și culturală a comunităților.

Forumul invită reprezentanții autorităților publice, membrii comunităților culturale, reprezentanții societății civile și publicul larg să descopere cum dialogul și colaborarea dintre culturi transformă societatea în care trăim, consolidează economia națională și contribuie substanțial la îmbogățirea patrimoniului cultural național. Interculturalitatea va fi prezentată și ca punct de pornire pentru participarea activă a fiecărui cetățean la dezvoltare, indiferent de originea etnică, de convingerile religioase sau de alte trăsături caracteristice.

Forumul Diversității Culturale are o abordare integrantă, pornind de la trei teme cheie: aportul minorităților istorice la dezvoltarea societății românești, peisajul socio-cultural al noilor minorități sosite în România după anul 1990 și analiza modului în care bunele practici dezvoltate prin conviețuirea interetnică din teritoriul românesc pot fi utilizate pentru o integrare eficientă a migranților și refugiaților.

Forumul Diversității Culturale își propune să analizeze interculturalitatea și diversitatea culturală din mai multe unghiuri: cultură și artă, gastronomie, educație, religie, imigrație și mod de viață. Evenimentul cuprinde: conferințe, dezbateri, ateliere, precum și tururi de redescoperire a Bucureștiului, cu arhitecți, antropologi și reprezentanți ai minorităților etnice din România pe post de ghizi, pentru a invita publicul să privească orașul dintr-o perspectivă nouă. Iar pentru că nucleul Forumului Diversității Culturale este reprezentat de cultură, nu vor lipsi momentele artistice: concert, proiecție de film, vernisaj de fotografie și un spațiu special dedicat artiștilor în Biblioteca Vie a Diversității.

Agenda evenimentului și mai multe detalii despre Forumul Diversității Culturale sunt disponibile aici:

https://www.facebook.com/MAIEuropean/

și

http://maieuropean.ro/forumul-diversitatii-culturale/

Eveniment Facebook aici

Ediția a II-a a Forumului Diversității Culturale este inițiată de Asociația Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană (MAIE), co-finanțată de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Organizatorii mulțumesc pentru sprijin: Departamentului de Relații Interetnice, Consiliului Național Român pentru Refugiați, Federației Comunităților Evreiești din România, Muzeului Național Cotroceni și Primăriei Municipiului București prin ARCUB.

Parteneri media: Agerpres, Modernism, Cărturești, Caleaeuropeană.ro, Ceașca de Cultură, Citatepedia, Gratuitor.ro, IQool, Știri.ong