De curând s-a încheiat cea de-a XI-a ediție a Bienalei de la Florența – Expoziție internațională de artă contemporană, care s-a desfășurat în Pavilionul Spadolini din Fortezza da Basso din Florența.

Prestigioasa manifestare a văzut participarea a peste 450 de artiști din întreaga lume care au prezentat propriile lucrări într-una din cele mai importante vitrine ale artei contemporane internaționale. În acest mediu se încadrează și lucrările celor zece artiști români prezenți la Florența.

Ediția ce s-a încheiat de curând, intitulată «eARTh: creativitate și sustenabilitate», a acordat premii pentru următoarele categorii artistice: desen şi caligrafie, pictură, tehnică mixtă, sculptură, artă ceramică, arte textile, bijuterii de artă, fotografie, artă digitală, artă video, performance şi instalație.

În data de 15 octombrie 2017, juriul internațional, constituit din personalități marcante ale artelor şi culturii, a acordat Premiul «Lorenzo il Magnifico» câștigătorilor fiecărei din cele șase categorii. Cinci dintre artiștii români au fost premiați:

Maria Roxana Cioată, premiul I la categoria ceramică, care a participat cu lucrarea intitulată «Portret». Maria Cioată este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România, este ceramistă, graficiană şi scenograf, a expus în ţară şi în străinătate (Bulgaria, Germania, Italia, Portugalia) în expoziții personale şi colective. Criticul de artă Mihai Plămădeală consideră că «rafinamentul operelor sale şi componenta-i experimentală, mereu asociată cu arderea, conduc la concluzia că în lucrările Mariei Roxana Cioată elementele lumii fac parte dintr-o țesătură în care legăturile invizibile sunt sugerate de asocierea corpurilor ceramice, adesea fretate cu sârmă sau plasă. Dincolo de efectele vizuale implicite, filtrarea şi dispersia luminii sau expansiunea vectorială a spaţiului fac parte din limbajul ei artistic».

Horia Manolache, Premiul al IV-lea pentru categoria fotoghrafie, a participat lucrările intitulate «Joel». Absolvent al «Academy of Art University» din San Francisco şi de Film Making în Romania, a fost distins cu numeroase premii internaţionale şi o menţiune la târgul «Perimeter of the world» din Rayko. Lucrările sale au apărut pe importante ziare şi reviste precum: «Rangefinder Magazine», «Forbes», «Life», «Forbes Up», «Lenscratch», «Fotorelevance», «Huffington post».

Alina Aldea, premiul al V-lea la categoria desen şi caligrafie, a participate cu seria de lucrări intitulate “Black”. Alina Aldea este o artistă care a expus în expoziții personale şi colective atât în ţară cât şi în străinătate (Italia, Japonia, Suedia).

Ruxandra Sibil Mermeze, premiul al V-lea la categoria textile, cu lucrarea intitulată “Coloana”. Născută în 1955 la Ploieşti este absolventă de textile la Institutul de Arte Vizuale «Nicolae Grigorescu» în 1987. Membru a Uniunii Artiștilor Plastici își desfășoară activitatea la București. În 1990 a câștigat premiul U.A.P. la categoria textile. A participat la peste 80 de expoziții în lume și a organizat opt expoziții personale la București, Riga, Estonia şi Geneva.

David Leon Olteanu, premiul al V-lea la categoria ceramică pentru lucrarea intitulată “Univers”. Angajat în exprimarea modularității în artă, artistul demonstrează o constantă atenție la repetarea formelor şi modulului, considerat ca unitate a instalației. Modularitatea este caracteristica intrinsecă a trupurilor care este și o modalitate pentru a percepe natura.

Participarea artiştilor români la cea de-a XI-a ediţie a Bienalei Internaţionale de la Florenţa s-a făcut şi cu sprijinul Institutului Cultural Român, prin Accademia di Romania din Roma şi Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, contribuind la consolidarea imaginii culturii române în Italia şi în general la nivel european, la promovarea înalt calitativă a valorilor culturale româneşti şi a operelor reprezentative ale artiştilor formaţi şi afirmaţi în ţara noastră.