Florica Prevenda s-a născut în anul 1959 la Dor Mărunt, Călărași. În 1984 a absolvit Universitatea de Artă “George Enescu” din Iași. A fost proferor asociat la Universitatea Națională de Arte București în perioada 1993-1997. În prezent trăiește la București, expune proiecte artistice la galerii și muzee din România, Europa și SUA.
Expoziția de pictură “Efemer”, a artistei Florica Prevenda, prilejuită de celebrarea bicentenarului Muzeului Brukenthal din Sibiu, vine în continuitatea proiectelor artistice elaborate de-a lungul timpului: “Faces without a Face”, apoi “Net People”, “Shadows of the Present”, “Time Regained”, “Facebook Obsession”și “Serenity” .
Expoziția este deschisă în perioada 4 octombrie – 5 noiembrie 2017, la Muzeul de Artă Contemporană Brukentha, str Tribunei, nr. 6 din Sibiu.
“Sfarsitul mileniului doi si inceputul celui de-al treilea sunt marcate de o dezvoltare fara precedent a noilor tehnologii, internetul si mijloacele de comunicare derivate sunt instrumente indispensable omului contemporan.
Viteza de comunicare este instantanee, exista o democratizare a informatiei prin aceea ca accesul la ea este accesibil la scara globala, oamenii nu mai traiesc in izolare iar ceea ce se intampla intr-un spatiu geografic este cunoscut, simultan, de tot globul, mai mult, fiecare dintre noi se poate exprima, poate difuza orice punctul de vedere.
Nu exista domeniu de activitate in care computerul si « derivatele » lui sa nu fie accesate, omenirea traieste si se manifesta in spatiul virtual generat de noile tehnologii.
Exista dimensiuni pozitive a celor aratate mai sus, dar si altele care poate fi considerate distructive, sub aspect uman, caci este vorba de o comunicare interpusa in care ecranul, virtualul sunt instrumentele constitutive ale comunicarii.
Astfel traim drama singuratatii in comunitate, drama anonimatului, in ciuda iluziei ca suntem « vazuti » sau “auziti”, asistam la o standardizare gandirii individului care, fortat de viteza, nu mai selecteaza, nu mai digera informatia, doar o preia si o distribuie. Viteza cu care aceasta este difuzata nu ne lasa nici un pic de timp pentru a o « digera » si a selecta prin gandire, ceea ce ar fi sau nu important, perimarea ei este aproape instantanee, nu facem decat sa derulam, sa consumam, instantaneu, informatia.
Presiunea contextului actual, excesiv de dinamic, risca sa robotizeze fiinta umana, s-o indeparteze de ceea ce are ea mai de pret, afectele, gandirea, elemente ce contribuie la conturarea personalitatii.
Aspectele lumii in care traim si a intrebarilor generate de aceasta, sunt metamorfozate, reflexiv, in multe din etapele mele profesionale,
icepand cu Faces without a Face, trecand prin Net People, Shadows of the Present, (Time Regained, Serenity),Facebook Obsession, pana la actuala etapa, EFEMER , in incercarea de a gasi raspunsuri cu privire la dimensiunea socio-culturala a omului contemporan.
EFEMER incearca sa reflecte caracterul aleatoriu, relativ, efemer, manipulator, uneori, al continutului ideatic derulat prin mijloacele de comunicare, care, aproape instantaneu, devin o « acumulare », un depozit de deseuri. Viteza derularii acestora conduce spre fatalul destin.
Lucrarile se constitue in grupuri, fiecare grup incercand sa sublinieze ideea de constructie, relativitate, aleatoriu si entuziasm spontan ce devin trecut atat de rapid.
Din punct de vedere tehnic am incercat mereu sa gasesc solutii care sa contribuie la sublinierea ideilor exprimate, folosind, in general, materialele neconventionale, tehnica mixta fiind cea preferata de mine.
Dincolo de cele expuse mai sus, subiectele nu sunt decat pretexte ce mi-au permis sa conturez acele universuri pe care mintea si sufletul meu le genereaza in procesul de cautare si conturare a eului in aceste timpuri marcate de atat de multe tentatii, paradoxuri.”
Text: Florica Prevenda
http://www.floricaprevenda.com/

Florica Prevenda, portret în atelierul din București. Foto Lucian Muntean

Florica Prevenda, portret în atelierul din București. Foto Lucian Muntean
Recent Comments