Sorin Purcaru s-a născut în anul 1971 la Galați. În 2001 a absolvit Universitatea de Arte George Enescu Iași, secția sculptură, clasa Prof. Simion Cristea. A continuat în 2003 cu un Master în arte plastice și apio în 2012 a obținut Doctoratul în arte plastice și decorative.
Este conferențiar universitar la Universitatea de Arte George Enescu Iași.
“Sorin Purcaru este unul dintre cei mai activi, dinamici şi creativi artişti din România. Cu un număr important de expoziţii personale şi de grup, artistul s-a remarcat prin consecvenţa şi constistenţa proiectelor artistice, proiecte care propun lecturarea artei sculpturale dintr-o perspectivă contemporană, cu accent pe inovaţie, abordând schimbările şi deschiderile impuse de globalizare şi de comunicarea inter-culturală într-o cheie aparte.
Sculptorul propune configurații inedite, antropo sau zoomorfizate, cu arcuiri grațioase rezultate din contrastul dintre forma creată și elementele ready made (clopote, chei, broaşte) inserate, drepte sau răsucite, echilibrate pentru a crea o tensiune direcţională. Interogând și adesea confruntând persuasiv bagajul teoretic postmodern, Sorin Purcaru articulează răspunsuri în care nu miza estetică ori teoretizarea excesivă este cea care primează ci dorinţa de a oferi o deschidere spectatorului cu privire la schimbările de profunzime ce se petrec între societăţi, indivizi. Artistul reușește ruperea de gravitatea structurilor metalice clasice selectând și inserând în fiecare lucrare fragmente de obiecte adesea găsite accidental care, la rândul lor, evoluează sub forma unor structuri independente ce se autocuprind.
Fiecare sculptură oferă o experienţă vizuală ce sfidează proprietăţile fizice ale materialelor ȋntr-o cheie estetică de o deosebită integritate. Contrastul dintre materia brută, oţel sau bronz şi personajele create, adesea dinamice ce parcă aproape-şi iau zborul, repetarea unor motive ȋn forme similare ȋn sculptură ori contururi ȋn grafică, texturi de suprafață compatibile, planuri paralele, afinităţile de culoare și sudura discretă dau coerenţă fiecărei sculpturi ȋn parte.
Personajele sale insistă să contrasteze ori să se muleze în funcție de spațiul unde sunt amplasate, topindu-se într-un amalgam estetic cauzal. O alegorie a liberății, a deschiderilor fără margini, opera sa realizată din sinteza formelor și materialelor, în care lumina și textura suprafaței au un rol important, este senzuală, multi-stratificată cu o încărcătură cerebrală particulară, ce oferă privitorului și o dimensiune contemplativă, o fereastră deschisă spre patosul condiției umane într-o societate marcată de incertitudine.
O forță interioară plină de vervă definește stilul lui Sorin Purcaru, formele sale se nasc din complicitatea materiei cu reflexia plastică sublimată: ironice, inteligente, provocatoare, lascive (afectând pudorile exagerate), industriale, fiecare în parte poartă marca personală a artistului, a căutărilor sale, fiecare reflectă un adevăr despre Sorin Purcaru în fața unui autentic demers de auto-identificare și poziționare în masa eterogenă a creațiilor contemporane.”
Text de Maria Bilașevschi, critic de artă
Artistul a răspuns unui set de întrebări adresate de Modernism.ro
Ce îți ocupă cel mai mult timp în momentul de față?
Îmi împart timpul între proiectele de atelier, facultate și familie. Cheile și aripile îmi definesc căutările din ultimul timp.
Ce rol are locul în care lucrezi?
Pentru mine nu locul ci felul în care mă simt când lucrez e important. Am nevoie de spațiu în jurul meu dar și de liniște interioară.
Unde ai vrea să expui în viitor?
În spații și locuri fierbinți pe harta artei contemporane. Mai important e să expun ceea ce fac eu, lucrări ce îmi reprezintă viziunea, căutările mele lăuntrice.
Cu cine ai vrea să expui?
Nu am un nume în mod special.
Cu ce îți stimulezi creativitatea?
Ceea ce văd și simt în jurul meu, călătoriile și obiectele strânse în atelierul meu.
Există o relație între arta ta și resurse financiare?
Resursele financiare mă ajută să îmi concretizez proiectele. Fără să investesc în materiale nu aș putea să îmi materializez visele.
Ce păstrezi din ce creezi? Care sunt criteriile de selecție?
Încerc să păstrez pentru fiul meu măcar câte o lucrare din fiecare ciclu.
Care sunt cele trei cuvinte, care te caracterizează cel mai bine?
Bucurie, energie, plăcerea luptei cu materia.
Cea mai placută descoperire?
Că pot să merg în fiecare zi înainte.
Care este cea mai de preț posesiune a ta?
Familia mea!
Care este cea mai mare extravaganță a ta?
Să torn în neștire lucrările mele.
Cea mai frumoasă amintire?
Momentul în care am aflat că voi avea un copil.
Site: http://www.sorinpurcaru.ro/
UAP Iași: http://uapriasi.ro/purcaru-george-sorin/
Imaginile din alelierul sculptorului sunt realizate de fotograful Mihai Neagu
Lucrări de sculptură – foto arhiva personală Sorin Purcaru
Recent Comments