Sâmbătă, 14 octombrie 2017 14.00 – 18.00

Pe 14 octombrie, Memorialul Închisoarea Pitești își deschide din nou porțile publicului larg. Două expoziții de artă inedite pot fi vizitate la Memorial în luna octombrie. „Monumente în mișcare” – sculpturi monumentale contemporane în memoria mișcărilor de rezistență împotriva comunismului din România. Cele 11 lucrări de mari dimensiuni realizate de Cătălin Bădărău se desfășoară în spațiul pavilionului-deținuți al fostei închisori piteștene, la parter.

Expoziția „Pitești: Nuanțele abisului” prezintă o serie de picturi în ulei semnate de Paul Hitter pe tema detenției politice din perioada comunistă și pot fi văzute în pavilionul administrativ al fostei închisori, la parter.

Astfel, pe 14 octombrie, între orele 14.00 și 18.00, cei interesați vor avea intrare liberă pentru a vedea cele două expoziții, vor putea vizita Memorialul Închisoarea Pitești prin tur ghidat și vor putea urmări o proiecție de filme documentare scurte.

Proiectul „Monumente în micare – Memoria Rezistenei” deschide problematica memoriei istoriei recente a dictaturii comuniste prin crearea și amplasarea de monumente de artă contemporană în orașe unde au existat mișcări de rezistență împotriva comunismului sau spații opresive de detenție: Pitești, Râmnicu Sărat, Braov, Fgra, Oradea. Proiectul este organizat de Nasui Collection & Gallery i co-finanat de Administraia Fondului Cultural Naional i Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului i Memoria Exilului Românesc.

Proiectul „Monumente în mișcare – Memoria Rezistenței” dorește să fie o formă de terapie prin artă, de simbolizare a unor puternice experiențe istorice recente, traumatizante pentru individ și societate. Acesta are în vedere un public larg, cu o deosebită atenție acordată tinerilor. Arta contemporană este folosită ca un vector de comunicare și problematizare a tensiunilor istoriei recente.

Râmnicu Sărat, Braov, Fgra, Oradea. Proiectul este organizat de Nasui Collection & Gallery i co-finanat de Administraia Fondului Cultural Naional i Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului i Memoria Exilului Românesc.

Proiectul „Monumente în micare – Memoria Rezistenei” este organizat de Nasui Collection & Gallery i co-finanat de Administraia Fondului Cultural Naional. Parteneri: Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Memorialul Închisoarea Pitești, Muzeul Județean de Istorie Brașov, Modernism.ro.

 

Expoziia „Piteti: Nuanele abisului” are ca temă centrală „reeducarea”, punctul culminant al violenței din detenția politică în perioada comunistă. Picturile lui Paul Hitter vorbesc despre tortura fizică și psihologică și despre trăirile profunde ale deținutului în momentele cele mai dificile, iar fiecare lucrare are la bază mărturia unui supraviețuitor al detenției.

„Deși, chiar în zilele noastre, foștii deținuți politic par a fi de multe ori uitați, chiar stigmatizați, dovada cea mai vie că ei au învins este faptul că mulți dintre noi, cei tineri, nu i-am uitat. În acest haotic început de mileniu, suferința și rezistența lor devin adevărate lumini călăuzitoare. Lecția lor, o lecție ce transcende generațiile și timpul, este una a demnității, a credinței și a valorilor autentice, atât de necesară nouă, celor de astăzi. Eu le mulțumesc; inspirația mea, știu sigur, de la ei a venit, iar mâna mea a circulat pe pânză, condusă, de multe ori, de către ei.

Între aceste ziduri, ale închisorii Pitești, printre aceste lucrări, vă veți simți, poate, apăsați la prima vedere; dar să nu uitați că vă aflați printre prieteni, printre cei care prin sângele și suferința lor, au răscumpărat sufletul și demnitatea unui întreg popor. ” Paul Hitter

Memorialul Închisoarea Piteti este un spațiu memorial deschis publicului din 2014, situat în fostul penitenciar de detenție politică de la Pitești. Memorialul își propune cercetarea, documentarea și valorificarea fostei închisori Pitești, precum și studiul sistemului represiv comunist și cinstirea memoriei persoanelor care au suferit sau și- au pierdut viața în închisorile comuniste din România. Activitățile organizației se fundamentează pe exprimarea artistică, educație non-formală, dialog și contactul direct cu supraviețuitorii sistemului concentraționar din perioada comunistă.

Intrarea în spațiul Memorialului Închisoarea Pitești este liberă. Nu recomandăm și nu permitem vizitarea copiilor sub 12 ani.

Dacă doriți să vizitați, ne găsiți la adresa: Str. Negru Vodă, nr. 30, Pitești. Pentru Google Maps, urmați link-ul: https://goo.gl/maps/DAxSKWRam262

Pentru detalii și noutăți, urmăriți pagina de facebook a Memorialului:https://www.facebook.com/MemorialulInchisoareaPitesti/

Pentru mai multe informații legate de Memorialul Închisoarea Pitești, vizitați website- ul nostru: http://inchisoareapitesti.org