Galeria Casa Matei a Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca va găzdui în perioada 12 – 24 martie 2019 o dublă expoziție de sculptură poloneză de la Academia de Artă E. Geppert din Wrocław. Este vorba despre expozițiile „Moartea și fata” aparținând artistei Anna Bujak și „Reminiscențe” semnată de Mateusz Kosiba. Cei doi sunt reprezentanți ai departamentului de sculptură din cadrul ASP Wrocław. Vernisajul va avea loc marți 12 martie 2019, ora 19 la Galeria Casa Matei.  

Izvorul creației lui Mariusz Kosiba provine din continua fascinație a Naturii, înțeleasă ca valoare Absolută. În creațiile sale, tânărul sculptor își concentrează atenția asupra a doua perspective: una, aceea a naturii complicate și evazive, inaccesibile cunoașterii umane; cea de-a doua perspectivă este cea a experienței umane tangibile și reale. Combinând aceste două perspective, Mariusz Kosiba realizează un studiu de caz al Omului, concentrându-se pe relația individuală a acestuia cu realitatea înconjurătoare. Înțelegerea imaginii omului ca Cosmos în sine reprezintă izvorul căutării esenței identității sale. Este imposibil să ne întoarcem către sine fără să descoperim și esența propriilor noastre experiențe. Astfel, devenim obiectul propriei noastre cercetări.

Anna Bujak la rândul său, aduce în prim plan simbolistica complexă și ambiguă a părului. Părul fascinează și creează repulsie în același timp, tăierea lui fiind ecoul stins al corpului încă viu. În ceea ce privește femeia, părul reprezintă o marcă determinantă a frumuseții și atracției. Însă, motivul femeii care se privește în oglindă este interpretat ca un semn al trecerii, al morții.

Expoziție celor doi sculptori polonezi va fi deschisă până în data de 24 martie 2019.