25 de filme din 17 țări au intrat în competiția Filminute 2017, inclusiv două din România. Fiecare film de un minut din shortlist livrează creativitatea filmului independent, profunzime și o puternică diversitate din punct de vedere narativ.
Cea de-a 12-a ediție a FILMINUTE, festivalul internațional de filme de un minut, a început în această săptămână cu o colecție a celor mai bune filme ultrascurte din lume, fiecare livrând o poveste completă în nici mai mult nici mai putin de un minut: http://www.filminute.com
”E întotdeauna fascinant să vedem cât de concis, concret și profund reflectă filmele de un minut lumea în care trăim. De la diferitele crize și amenințări umanitare, la căutarea omului modern îndreptată spre adevăr și înțelegere în relații, boală și chiar viața de după – vedem atât de multe aspecte curente ale vieții noastre reflectate în film, de cele mai multe ori în moduri neașteptate” a spus John Ketchum, co-fondatorul și directorul executiv al festivalului. ”Publicul va putea urmări drame, precum și o doză sănătoasă de comedie printre picături”.
Cele 17 țări reprezentate în competiție în acest an sunt: Austria, Canada (2), Chile, China, Columbia, Danemarca, Franța (2), Iran (3), Mexic, Filipine, România (2), Rusia, Singapore, Spania (3), Turcia (3), UK și SUA (3).
”Numărul impresionant al înscrierilor pe care le-am primit în ultimii ani din Iran, Columbia, Chile, Turcia, Spania și Franța a dus la creșterea audienței online”, spune co-fondatorul Filminute Sabaa Quao. ”Aceste filme ne susțin de asemenea ipoteza că nicio țară nu are monopol asupra poveștilor bune.”
România, o prezență puternică la Filminute încă de la început, revine în acest an cu două filme care ilustrează apetitul cinematografic al țării pentru risc și inovație, dar și inovație narativă. Razvan Dü, care a câștigat mențiunea juriului în 2016, se întoarce cu ”Her Birthday Present”, o privire amuzată asupra părții întunecate a relațiilor. ”Crooked” al veteranului Tudor Botezatu este o poveste ludică și înduioșătoare despre viața la țară și minunile cotidianului.
În acest an juriul internațional este format din regizoarea ghaneza Priscilla Anany, câștigătoare la festivalul de film de la Tribeca în 2016, co-fondatoarea și președinta Santa Maddalena, Beatrice Monti della Corte, critic de film membru al FIPRESCI, scriitoare și profesor al UNATC Dana Duma, Executive Creative Director la J. Walter Thompson – Vietnam, Steve Clay; câștigătorul Best Filminute 2016, Rohin Raveendran; co-fondatorul Filminute, Sabaa Quao; co-fondatorul Filminute, directorul Filminute și președintele juriului, John Ketchum.
Premiul “BEST FILMINUTE” și cele 5 mențiuni vor fi oferite de juriul Filminute. Publicul este invitat sa vizioneze, să împărtășească, să comenteze și să dea note celor 25 de filme. Fiecare spectator are de asemenea un vot, pentru filmul care consideră că merită Alegerea Publicului. De asemenea, partnerii Filminute CineCoup și Cineuropa vor oferi premiile anuale.
Votul este deschis până pe 25 octombrie. Câștigătorii FILMINUTE și premiile vor fi anunțate pe 28 octombrie.
Recent Comments