Vineri, 24 aprilie 2015, președintele Institutului Cultural Român, domnul Lilian Zamfiroiu, și-a depus demisia din funcție la cabinetul Președintelui Senatului României.

„Decizia de a demisiona vine ca urmare a unei analize pe care am efectuat-o asupra situației actuale a I.C.R., în urma căreia am constatat că obiectivele pe care le-am asumat la preluarea mandatului – în urmă cu aproape doi ani – au fost deja atinse. Instituția se plasează astăzi echidistant atât în raport cu partidele existente pe eșichierul nostru politic, cât și cu diversele curente artistice din lumea culturală românească; principalele programe au fost puse în acord cu standardele europene din domeniu și funcționează atât de bine pe cât le permit alocările bugetare; a fost reluată finanțarea revistelor românești de peste Prut, în timp ce programele dedicate românilor din afara granițelor se concentrează mai mult pe zonele unde există o nevoie reală de păstrare a identității, de cultivare a tradițiilor și de păstrare a limbii române; principalul public țintă al I.C.R. a redevenit cel străin – fără a neglija, însă, aportul comunităților românești din străinătate la procesul de transmitere a mesajelor noastre către acest public țintă; în sfârșit, dar nu în ultimul rând, I.C.R. se bucură în prezent de participarea la programele sale a majorității oamenilor de cultură importanți din România, care au revenit alături de o instituție eliberată de tensiuni, aflată astăzi în afara scandalurilor publice și a disputelor politice. Prin urmare, consider că misiunea pe care mi-a încredințat-o Senatul României la 25 iunie 2013 poate să ia sfârșit acum, eu urmând a mă întoarce la cariera diplomatică și fiind pregătit să fac față unor noi provocări profesionale“ – se arată în cererea de demisie a domnului Lilian Zamfiroiu.

În legătură cu specificul activității desfășurate de Institutul Cultural Român pe parcursul celor aproape doi ani de mandat al său la conducerea instituției, domnul Lilian Zamfiroiu apreciază că acesta s-a caracterizat ca „o tranziție spre normalitate, cu suișuri și coborâșuri, așa cum este și viața însăși”.

„Normalitatea și Excelența sunt obiective firești într-un parcurs managerial serios, însă lungimea drumului de la una la cealaltă depinde în mod direct de resursele alocate. Îmi doresc din tot sufletul ca, sub conducerea viitorului președinte, Institutul Cultural Român să poată atinge Excelența“ – a afirmat domnul Lilian Zamfiroiu la despărțirea de personalul din Centrala ICR.

Până la numirea, de către Senatul României, a unui nou președinte al Institutului Cultural Român, interimatul la conducerea instituției va fi asigurat de domnul Liviu Sebastian Jicman, vicepreședinte ICR.

Direcția Comunicare, ICR