ULRICH GÁBOR: LABORATOR

4 OCTOMBRIE 2017

Unul dintre obiectivele importante ale Institutului Balassi – Institutul Maghiar din București este prezentarea mediului de artă contemporană maghiară. Expozițiile care cuprind aproape toate genurile (fotografie, grafică, pictură, sculpturi, instalații) sunt găzduite în spațiile de expoziții a Institutului, dar organizăm numeroase expoziții împreună cu galeriile importante din București sau în diferite orașe din România. Institutul nostru consideră deosebit de important dialogul profesional, astfel în București am organizat mai multe expoziții în colaborare cu profesorii și studenții de la Universitatea Națională de Arte din București.

Continuând această aspirație prezentăm un artist versatil, pe ULRICH Gábor, regizor de film de animație, sculptor, grafician, etc. ULRICH Gábor, artist distins cu premiul Balázs Béla (un premiu important pentru cineaștii maghiari), în creațiile sale de artă plastică se focusează în principal pe structurile organice ale corpului uman. Lucrările sale grafice, precum și sculpturile au putut fi văzute în expoziții individuale în Danemarca, Austria, Polonia, Ucraina, Slovenia, România și Elveția, dar și în cadrul a numeroase expoziții de grup. Creațiile sale se regăsesc în importante colecții din străinătate și din Ungaria.

„Pseudocreaturi, humanoizi falși, variante apocrife ale artefactelor de origine dubioasă, preparate ale examinărilor născocite, construcții înșelătoare ale unor ființe mecanice inexplicabile, indivizi și entități imaginare ale unor criptoorganisme artificiale ascunse, mijloace de analiză fictivă a examinărilor cutiei toracice, precum  și biodeformități inexistente, experimente și creaturi oso-feroase ireale și suprarealiste ale unor construcții… Ulrich Gábor poate a avut toate acestea în gând, atunci când a creat obiectele ce alcătuiesc expoziția Laborator. ” – a spus despre expoziție dr. Fekete Ernő, organo-estetician, osteolog.

Vernisajul expoziției Laborator al artistului ULRICH Gábor, va avea loc la Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București în data de 4 octombrie la ora 19.00 la sediul institutului (str. Gina Patrichi nr. 8). Expoziția va fi vernisată de dr. SZEBERÉNYI Gyula Tamás, viceprimarul orașului Kecskemét.

Orașul Kecskemét din Ungaria este un centru important din punct de vedere cultural, iar Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București a organizat de-a lungul anilor mai multe evenimente în colaborare cu artiști și instituții culturale din acest oraș: Ittzés Tamás, profesor la Institutul Kodály din Kecskemét, își trimite în mod regulat studenții la diferite competiții internaționale de muzică clasică la București, în 2015 Festivalul de Animație de la Kecskemét a fost invitatul special în cadrul Săptămânii Filmului Maghiar la București, în martie 2017 am expus din bogata colecție a Studioului Internațional de Ceramică din Kecskemét, care aniversează 40 de ani de existență, și tot în 2017, în luna mai Institutul de Design de la Universitatea de Artă Moholy-Nagy (MOME) din Budapesta a expus modele de mașini în cadrul expoziției Mercedes Design în cadrul Romanian Design Week, modele ce proveneau din colecția din Kecskemét. În 2016 la Săptămâna Filmului Maghiar am proiectat un colaj „artist profile” cu filmele de animație a regizorului Ulrich Gábor, distins cu prestigiosul premiu Balázs Béla, în continuarea căruia vom prezenta o altă latură a artei creative a acestui artist, expoziția de sculptură intitulată Laborator.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 5-13 octombrie la Institutul Balassi (str. Gina Patrichi 8).

Kósa András László, director