POSTINDUSTRIAL

                “Prin intermediul acestei expoziții-manifest, Vasile Cătărău ne invită să reflectăm asupra industriei ca loc structurant al unei gândiri, al unui imaginar, al unui ritm, azi dispărute. Incisiv și problematizant, el pune în scenă reziduuri de viață, corpuri, materiale, amintiri din epoca de aur a industriei românești. ”         

Benoit Bavouset – director delegat al Institutul Francez din România la Cluj-Napoca

 

                Masterand al Facultății de Artă Decorativă din cadrul Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, Vasile Cătărău are deja o activitate expozițională intensă cu 5 expoziții personale la Cluj, București și Bilbao (Spania) și participare în 13 expoziții de grup în România, Franța și Polonia.  În anul 2013 a obținut premiul pentru tineri artiști la Bienala Internațională de Ceramică Cluj, iar în 2016, Premiul Institutului Francez în cadrul competiției Expo Maraton, care s-a materializat în această expoziție de la Institutul francez din Cluj.

Vasile Cătărău este originar din Galați, oraș al celui mai mare combinat siderurgic construit vreodată în România. Ca martor la declinul combinatului după revoluția din 1989, el integrează această realitate în  creația sa ulterioară. În această expoziție-manifest, Vasile Cătărău revizitează epoca de aur a industriei grele Românești transpunând-o în textura fragilă a ceramicii, în reziduuri de viață, corpuri, materiale, amintiri și ridicând întrebări legate de moștenirea industrială rămasă în imaginarul colectiv și de implicațiile sociale ale muncii fizice din uzină, care îl transformă pe muncitor într-un instrument al idealului comunist.

 

 

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.