Echipa de producție a proiectului UP STAIRS în parteneriat cu Centrul Coregrafic Independent – LINOTIP vă invită vineri, 12 mai, ora 20:00, la evenimentul de lansare a filmului de prezentare UP STAIRS: Behind the scenes.

În anul 2016 Alina Ușurelu și Irina Marinescu au inițiat proiectul UP STAIRS, ce și-a propus să deschidă o discuție despre interacțiunea dintre permanent (architectural) și efemer (corp) și, în același timp, să provoace o reflecție extinsă asupra influențelor pe care spațiile le au asupra corpului și psihicului nostru.

Vă invităm să fiți alături de noi pentru a afla mai multe din culisele UP STAIRS 2016, descoperirile și provocările anului 2016  și despre formele noi ale proiectului în 2017.

 

Program:

20:00 Open doors

20:15 Proiecție UP STAIRS:Behind the scenes

“Măsura corpului prin elementele scării. Balans. Rigiditate. Prindere. Corp întors, gravitational. Agățare. Îmbrățișare. Comunicare. Învârtiri. Vertij. Cum urci o scară imaginară. Sunet. Temperatură. Culoare. Are cineva muzică? Vânătăi. Trepidații. Chin. Old and new. Blue and grey. Rigid. Rece. Cald. Duritate. Scara de piele. Focurile creației pe scara de incendiu. Sunete difuze. Voci. Pași ai camerei. Motor. Spațiul emotional, gravitational.

Unde locuiește dansul? Pe scară.”

din jurnalul dansului pe scară – Corina Cimpoieru

 

Filmul prezintă procesul de produție și creație al proiectului UP STAIRS – interviuri, descoperiri, insight-uri, emoții, legături, procese – un cumul de informații despre relația cu spațiul, despre explorarea senzațiilor, despre oameni în oraș, despre dans pe scară, despre idei și interdisciplinaritate.

 

Concept: Alina Ușurelu

Imagine: Alina Ușurelu, Corina Cimpoieru, Vlad Dumitrescu

Editare și sunet: Cristian Vieriu

Interviuri de Alina Ușurelu și Corina Cimpoieru cu Alex Iacob, Andreea David, Carmen Coțofană, Catrinel Catană, Cristian Glovaschi, Cristina Lilienfeld, Codruța Iana, Eva Radu, Irina Strungăreanu, Istvan Teglas, Momo Sanno și Roxana Cuciumeanu.

Producție: Irina Marinescu

 

20:45 Proiecție UP STAIRS – scurtmetraj experimental

Scurtmetrajul UP STAIRS este un film experimental de dans ce folosește scara ca pretext performativ și simbol al spațiului utilitar/ public reactivat, reinterpretat și recreat prin interacțiunea cu corpul, simțurile și filtrele personale.

Implicând șase performeri din comunitatea dansului contemporan din România, compoziția metaforică a filmului urmărește un traseu de deconstrucție și reconstrucție a spațiului la întâlnirea cu corpul – de la întuneric la lumină, de la monument la ruină, de la verde, viu, natural  la tehnologie. Cinci dintre performeri interacționează senzorial și motric cu câte un singur spațiu/ o singură scară, scările urmând o traiectorie prestabilită: scara claustrare – scara monument – scara ruină – scara acaparată de natură – scara tehnologie.  Cel de-al șaselea performer aduce împreună cele 5 spații/scări pentru a accentua posibilitatea de înțelegere și conectare diversă și diferită la mediul arhitectural (permanent și construit). El creează un traseu unificator care expune interpretări și reacții diferite la acestea.

UP STAIRS realizează astfel o nouă propunere vizuală care vine în întâmpinarea nevoii de a înțelege calitativ diferit spaţiul, corpul și relatia dintre acestea.

 

Producător: Irina Marinescu

Regizor: Alina Ușurelu

Director de imagine: Vlad Dumitrescu

Editor: Cristian Vieriu

Color grading și VFX: Wild Draft

Sound designer: Florin Ciocan

Mix & Interventions: Interiōr8

Fotograf: Lavinia Pollak

Performeri:

Carmen Coțofană – capitolul ELEVATION

Catrinel Catană – capitolul RECONNECTION

Cristina Lilienfeld – capitolul RECLAIM

Irina Strungăreanu – capitolul BREATHLESS

Istvan Teglaș – capitolul RESTLESS

Momo Peter Sanno – capitolul INBETWEEN

 

21:15 Q&A Session cu Alina Ușurelu și Irina Marinescu

 

Site : http://www.upstairs-experiment.com/

Facebook : https://www.facebook.com/upstairsexperiment/

 

Proiectul UP STAIRS a fost finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale şi produs de Asociația pentru Teatru și Carte – PETEC

 

up stairs behind the scenes foto Pollak Po