Albumul se constituie într-un document istoric deoarece conține desene executate de renumitul pictor Ion Popescu Negreni (1907-2001) în perioada 1944-1948 când a fost prizonier în lagărele din U.R.S.S. Majoritatea (64) sunt de dimensiuni mici (6×8 cm sau 4×7 cm).  Celelalte până la 125 sunt chipuri de ofițeri români sau străini care erau prizonieri. Toate au fost aduse de artist când s-a repatriat (1948), fie într-o tabacheră, fie în buzunar. Albumul poartă numele de DESENE PERMISE deoarece doar aceste subiecte erau acceptate de către sovietici.

În primele pagini, Vasile Petrovici reface contextul în care pictorul a fost luat prizonier și viața din lagărele Oranki și Krasnogorsk. Argumentația sa este însoțită de poze de epocă cu retragerea de la Don (în unele apare și Ion Popescu Negreni). Albumul continuă cu o parte semnificativă de nuduri bărbătești urmată de o alta, la fel de importantă cu portrete și activități ale ofițerilor din lagăre.

În „Mica enciclopedie de artă de la orgini până în anul 1950”, la pagina 252, criticul de artă Vasile Florea menționează: „Negreni este un desenator din spița celor mari. A dovedit-o în prelungitul prizonierat siberian când, în lipsa culorilor, a recurs la creion, realizând cu o linie sumară de contur poate cele mai frumoase nuduri bărbătești din arta românească”. Tocmai aceste desene sunt prezentate în album.

La final, Iulian Ghiță (nepot al pictorului) prezintă evoluția profesională a pictorului însoțită de fotografii de familie.

Și cum nimic nu e întâmplător, albumul a apărut la editura PIM din Iași, unde în iunie 1944, Ion Popescu Negreni a fost luat prizonier.

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.