Vernisaj vineri 31 martie 2017, 7 PM – 9 PM
Visual Kontakt
Str. General Traian Moșoiu nr. 41, 400132 Cluj-Napoca
„Inside” prezintă doi artiști care abordează subiectele: instituția psihiatrică și sănătate mintală/dizabilități intelectuale, modul lor de abordare fiind din două perspective diferite. Odeta Catană, prin fotografiile sale, documentează interiorul spitalelor de psihiatrie și al persoanelor captive acolo, fotografia sa fiind fotografie de teren, iar ceea ce ne este prezentat este o realitate cât se poate de sinceră; Sașa Bandi pe de altă parte, vine cu o interpretare proprie a modului în care universul unui bolnav arată în momentul critic al unei stări psihice.
Prin această expoziție și alăturarea abordărilor diferite, se creează atât o comparație, cât și un parcurs, respectiv din „realitatea” bolnavului psihic în realitatea dintre zidurile spitalelor de psihiatrie.
Scopul fotografiilor realizate de Odeta Catană în aceste centre și spitale a fost de a însoți rapoartele create în urma vizitelor de monitorizare neanunțate. Cuvintele din rapoarte pot avea o mare putere; cu toate acestea, nu există o modalitate mai bună de a descrie ceea ce doar câțiva oameni pot vedea, alta decât cea fotografică.
Peste 25.000 de copii și adulți cu probleme de sănătate mintală/dizabilități intelectuale se află în centre rezidențiale și spitale de psihiatrie din România, intrând astfel în definiția juridică internațională a ceea ce numim: „lipsit de libertate”. Societatea civilă a ridicat probleme serioase cu privire la tratamentul inuman la care unele dintre aceste persoane sunt supuse în unele centre. Posibilitatea pacienților înșiși de a se plânge este aproape inexistentă, de asemenea, din cauza lacunelor juridice.
Sașa Bandi, în proiectul Inside, propune un performance și o documentare de imagini și obiecte care ne prezintă un „erou” prins în capcanele propriei minți. Artistul aduce în discuție degradarea minții umane și a instituției psihiatrice, printr-o interpretare proprie a subiectului regăsit în fotografiile Odetei Catană.
„Eroul este nebun, este înfrânt, putrezit și abandonat într-un colț, dar totuși preferă să stea acolo, pentru că nu este nimic afară pentru el. El nu se mai regăsește în nimic.”* Acest „erou”, despre care Sașa Bandi vorbește, are și o notă autobiografică, arta lui, în general, fiind autobiografică, referindu-se la lupta constantă a artistului cu imposibilitatea de integrare și refugiul său în creație. „Deși el stă culcat pe jos, putrezit, descompus, el nu și-a pierdut sinele, a rămas integru, dar contează foarte puțin. Idealistul va da mereu greș și va fi un eșec toată viața.”**
Curator: Liviu Bulea
***Sașa Bandi
Fotografiile au fost realizate în proiectul ”Lagărele de lânga tine” finanțat prin granturile SEE 2009-2014 în cadrul Fondului ONG în România.
Recent Comments