Joi, 9 martie 2017 orele 18,30, va avea loc la Accademia di Romania in Roma, Sala de expoziţii, vernisajul expoziţiei personale de pictură, MUTAREA a artistei Cristina Lefter.  Omagiu lui Constantin Brancuși.

În perioada 09 – 21 martie 2017, Accademia di Romania la Roma în colaborare cu Ambasada României în Italia, găzduiește expoziția de pictură “Mutarea” a artistei Cristina Lefter, având ca și curator criticul de artă, Vera Agosti. În româna, titlul expoziției are și semnificația de “în mișcare, în devenire” reușind să contureze formele artistice doar prin folosirea culorii, cu o sublimă dexteritate a tehnicii “dripping”, în memoria lui Jackson Pollock, printr-o evoluție în figurativ, într-o manieră lirică și echilibrată. Astfel iau origine păduri incantate, iar prin împleticirea ramurilor copacilor se pot desluși chipuri cunoscute. Artista însăși a experimentat o existență în continuă mișcare, din Republica Moldova în România pentru a studia arta și a-și dobândi cetățenia română, continuând cariera în Italia. Cristina Lefter este pasionată de culoare; a descoperit caracteristicile de vârf a fiecărei nuanțe, reacția pigmenților între ei, pentru a putea obține efecte alchimiste, când delicate, când psihedelice. Expoziția prezintă aproximativ 20 de lucrări: imagini din natură, păduri, grădini, nimfe, peisaje invernale într-un mixt de nuanțe ce amintesc vivacitatea cromatică a folclorului românesc. Instalația principală “Omagiu lui Constantin Brâncuși” este inspirată din renumita operă “Masa tăcerii”, la care sunt invitate mari personalități românești, artiști, intelectuali, oameni de știință. Fiecărui scaun îi corespunde un portret cum ar fi cel al lui Nicolae Paulescu, filozoful și Mircea Eliade, Emil Cioran, cântăreața Maria Tănase, poetul și scriitorul Mihai Eminescu, muzicistul, compozitorul și directorul de orchestra George Enescu, iar mesei iubitul chip al lui Constantin Brâncuși.

 

Cristina Lefter este născută pe 27 aprilie 1976, în Telenesti, Moldova. De mică demonstrează interesul pentru frumos; la vârsta de 10 ani frecventează prima ei școală de pictură privată, urmând Liceul de Arta “Octav Băncilă” la Iași, după care “Academia de Artă “George Enescu” tot la Iași. Cu optime rezultate este admisă a face parte din Uniunea Artiștilor plastici din România. În 2002 se transferă in Italia, expunând inițial în spații publice, obținând aprecierea unor importanți galeriști italieni ca și Cappelletti și Obraz din Milano, Spagnoli din Firenze, și a multor pasionați și colecționari de artă la nivel mondial. În 2015 expune in Pavilionul României, din cadrul Expoziției Universale la Milano – Expo Milano 2015.

 

Curator: Vera Agosti

Perioada: 10 – 21 Martie 2017

Orar cu publicul: Marți – Duminică ore 15:00 – 19:30

Tel.: 0039.492.65.05

Web site: www.accadromania.it

Intrarea este liberă.