Institutul Cultural Român de la Lisabona și Primăria orașului Viana do Castelo vor inaugura în data de 10 martie 2017, ora 18.00, la Muzeul de Arte Decorative (Largo de S. Domingos, Viana do Castelo), expoziția Azulejo, în viziunea artiștilor români, alcătuită din lucrări de pictură, grafică, sculptură, ceramică și fotografie, ale unor artiști români consacrați sau în curs de afirmare.

Muzeul de Arte Decorative, al patrulea ca importanță pe teritoriul Portugaliei în privința colecției de azulejos, se află situat în piața São Domingos, lângă biserica mânăstirii cu același nume. Edificiul, cu splendide linii arhitecturale baroce intersectate cu elemente clasice, a fost construit în 1724 de către către părintele António Felgueiras Lima. În interior, frescele și ansamblurile de azulejo povestesc în imagini o istorie sui generis a lumii și vorbesc despre deschiderea spre alte culturi a urbei.

Expoziția Azulejo, în viziunea artiștilor români a fost deja prezentată la sediul ICR Lisabona în perioada 6-31 octombrie 2016, iar la Viana do Castelo va putea fi vizitată până pe data de 2 aprilie 2017, de marți până vineri, în intervalul orar 10.00-18.00, iar sâmbătă și duminică între 10.00 și 13.00 și 15.00 și 18.00.

Prin intermediul acestei expoziții, ICR Lisabona propune publicului portughez (după modelul inaugurat în 2014 prin care s-a realizat expoziţia Măştile poetului – omagiu pentru Fernando Pessoa) un nou dialog între cele două culturi de la extremele latinităţii. De această dată, un element aparţinând patrimoniului istoric, fundamental pentru înţelegerea fenomenului artistic portughez, este revizitat de artiştii români într-o manieră contemporană, potrivit propriilor viziuni şi sensibilităţi.

Pe simeze se vor afla mai mult de 70 de lucrări în tehnici foarte diverse, propuse de aproape 60 de plasticieni din toate domeniile artistice. Cu ocazia vernisajului, Alexandre Nobre Pais, curator la Museu Nacional do Azulejo și istoric de artă portughez, va realiza o vizită ghidată a expoziției.

Ca urmare a interesului pentru tema expoziției dar și pentru dezinvoltura și maniera originală în care artiștii români revizitează paradigmele culturale ale spațiului lusitan, selecția Azulejo, în viziunea artiștilor români a fost solicitată spre itinerare în orașele Porto, Aveiro (în 2017) și Viseu (în 2018).

 Institutul Cultural Român de la Lisabona