Odată cu începerea noului an, are loc cel mai tânăr eveniment dedicat artelor textile din România, intitulat „Textilele Astăzi” .

Deschiderea are loc Miercuri, 18 Ianuarie, orele 18.00, la Galeria Orizont, localizată în centrul Bucureștiului, galerie ce aparţine Filialei Arte Decorative din cadrul Uniunii Artiştilor Plastici din România.

„Textilele Astăzi” se desfășoară în perioada 18 Ianuarie – 13 Februarie și este grupată pe secţiuni distincte, care surprind spiritul contemporan și aduce în atenția publicului proiecte multidisciplinare, hibrid, la intersecţia mai multor interese, metode şi practici artistice din domeniul artelor şi designului textil.

Secţiune I: Conţinut / Sens

Curator: Dorina Horătău

Perioada: 18.01. – 27.01. 2017

 

Secţiune II: Licenţe & Master / Arte şi Design Textil

Curator: Claudia Muşat

Perioada: 30.01.- 13.02.2017

De ce „Textilele Astăzi”?

  • Pentru că ne place să descoperim idei noi, potriviri neaşteptate de materiale, de utilizări, detalii inteligent concepute.
  • Pentru că ne asumăm misiunea de a propune proiecte argumentate care surprind spiritul unui lucru, al unui obiect şi amprenta lăsată de personalitatea celui care l-a alcătuit sau l-a compus.

 „Textilele Astăzi” este un joc de echipă în care se conturează un sistem de valori şi un posibil ideal colectiv, creează un sistem în care un ceva trăiește prin cineva, iar asamblarea conţinutului conturează un univers în continuarea realităţii imediate sau, din contră, o supra-realitate subiectivă în care avem posibilitatea să ne revendicăm identitatea.

O lucrare poate fi orice: o bucată de sfoară asamblată diferit, o hârtie mototolită cu sens, un desen cusut cu aţă neagră, o fotografie lipită de un material oarecare sau o bucată de cârpă aruncată voit într-un colţ.

Important este ca acest orice să fie un mijloc de comunicare cu ceilalţi şi să te reprezinte :

– la timpul prezent;

– ca om cu experienţe trăite;

– ca artist cu terminaţii textile;

– într-un discurs personal configurat coerent.

 

„Textilele Astăzi” are ca obiectiv transformarea spaţiului expoziţional  într-un loc deschis, de întâlnire, într-un mediu de prezentare atractiv, interacţionând cu publicul larg prin exerciţii de prezentare şi dezbateri ad-hoc.

„Textilele Astăzi” se vrea o platformă de susţinere şi de promovare a artiştilor textilişti, a tinerilor artişti absolvenţi sau membri ai UAPR şi propune coagularea unei comunităţi care să-şi apropie un public cât mai larg, precum şi generarea unui context necesar dezvoltării acestui domeniu al artelor în România.

Rezultatul  acestui demers se doreşte a fi un viitor catalog de prezentare a diversităţii formelor de existenţă a Textilelor (de) Astăzi.

 

Echipa „Textilele Astăzi”:

 

Concept / Coordonator proiect: Dorina Horătău

Consultant proiect: Claudia Lazăr

Curatori: Dorina Horătău, Claudia Muşat

Concept / design grafic: Gabriel Decebal Cojoc

Foto: Alexandra Paşca

Colaboratori: Valentina Ştefănescu (Timişoara), Corina Vătămanu (Oradea), Cornelia Brustureanu (Iaşi), Radu Pulbere (Cluj)

 

Locație:  Galeria Orizont

Perioada: 18 Ianuarie – 13 Februarie 2017

Adresa: Bd. Nicolae Bălcescu nr 23 A, Sector 1, Bucureşti, ROMÂNIA

Program: L-V: 11:00 – 19:00

https://uap.ro/orizont

 Textilele Astăzi Galeria Orizont

Organizator: Uniunea Artiştilor Plastici din România / Filiala Arte Decorative, Bucureşti

Parteneri: Universitatea Natională de Arte, Bucureşti, Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca (UAD),  Facultatea de Arte și Design / Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea Națională de Arte “George Enescu” Iaşi, Facultatea de Arte / Universitatea din Oradea

Parteneri media: Modernism, The Institute, RFI Romania, Radio Romania Cultural, Observatorul Cultural, Contemporanii, Smart FM, Senso TV, ArtClue, Artline.ro, Onlinegallery.ro, AgenţiadeCarte.ro, Artindex, Calendar Evenimente, AmosNews, România Pozitivă, Manufacturat.ro, VreauArta.ro