Proiectul “comunicarea online – facebook”, inceput de Florica Prevenda in 2011, continua cu o noua etapa, o serie de lucrari in volum, tridimensionale.   In  aprilie 2013 Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu a gazduit expozitia  “Obsesia Facebook” a artistei Florica Prevenda.

foto Lucian Muntean, 9 ianuarie 2014

florica prevenda in atelier - 2014 - foto lucian muntean 01 florica prevenda in atelier - 2014 - foto lucian muntean 02 florica prevenda in atelier - 2014 - foto lucian muntean 03 florica prevenda in atelier - 2014 - foto lucian muntean 04 florica prevenda in atelier - 2014 - foto lucian muntean 05 florica prevenda in atelier - 2014 - foto lucian muntean 06 florica prevenda in atelier - 2014 - foto lucian muntean 07 florica prevenda in atelier - 2014 - foto lucian muntean 08 florica prevenda in atelier - 2014 - foto lucian muntean 09 florica prevenda in atelier - 2014 - foto lucian muntean 10 florica prevenda in atelier - 2014 - foto lucian muntean 11 florica prevenda in atelier - 2014 - foto lucian muntean 12 florica prevenda in atelier - 2014 - foto lucian muntean 13 florica prevenda in atelier - 2014 - foto lucian muntean 14 florica prevenda in atelier - 2014 - foto lucian muntean 15 florica prevenda in atelier - 2014 - foto lucian muntean 16 florica prevenda in atelier - 2014 - foto lucian muntean 17 florica prevenda in atelier - 2014 - foto lucian muntean 18 florica prevenda in atelier - 2014 - foto lucian muntean 19 florica prevenda in atelier - 2014 - foto lucian muntean 20 florica prevenda in atelier - 2014 - foto lucian muntean 21 florica prevenda in atelier - 2014 - foto lucian muntean 22 florica prevenda in atelier - 2014 - foto lucian muntean 23 florica prevenda in atelier - 2014 - foto lucian muntean 24 florica prevenda in atelier - 2014 - foto lucian muntean 25 florica prevenda in atelier - 2014 - foto lucian muntean 26

 

 

text Florica Prevenda:

“In ultimii ani, parcursul meu professional s-a derulat intre doi poli tematici, unul cu referire la sinele uman, inclusive la cel personal, celalat, cu referire la societatea “on-line” ce a marcat in mod obiectiv, omenirea sfarsitului de mileniu si postmileniu, din toate punctele de vedere.
“ Chipuri fara chip” (“Faces withowt a Face”), Timp Regasit (“Time Regained”), “Serenity” pe de o parte si “Net People”, Shadows of the Present”, Facebook” pe de alta parte, sunt etapele profesionale parcurse de mine in intervalul de timp invocat, in incercarea sisifica de a decifra fiinta umana in sine si ca rezultat al amprentei socio-culturale date de epoca in care traieste.

Semnul plastic folosit a fost corpul uman ca entitate spirituala, in general abordat fragmentar si doar uneori integral (“Serenity”), fauritorul, martorul si victima conditiei sale umane.

Referitor la tehnici, acestea au incercat de fiecare data sa construiasca tematica abordata, daca la “Chipuri fara Chip”, etapa care incearca o sondare a sinelui, se poate observa o nuantare sensibila a imagini cu tehnici si materiale care sa reflecte acest aspect, la “Facebook”, fiinta umana prinsa in reteaua on-line, se poate observa o rezolutie in care fizionomia este prinsa in “codul de bare” , aspect ce marcheza omul zilelor noastre ale carui coordinate se deruleaza sub aspectul controlului informatic.

Tehnic,“Facebook” este entitatea rezultata din “bare” cromatice in relief, alternate cu volume suggestive, rezolvate diferentiat de la o panza la alta in incercarea sugerarii unui traseu ideatic.
Volumele sunt obtinute dintr-un minutios lucru cu fasii de carton colat pe panza, in functie de necesitatile plastice, peste volumul obtinut, adaug pasta de relief pe care o asez cu cutitul de paleta modululand-o dupa necesitati compozitionale. Alaturi de carton, mai folosesc panza de picture sub forma de fasii colate pe lucrare si care alterneaza cu volumul creat de cartonul colat volumetric, in cazul etapei “Facebook”.

La “Chipul fara Chip”, materialele folosite sunt mult mai sensibile tactil, hartie transparenta, hartie pictata, alte materiale cotidiene colate pe hartie profesionala, ceara, peste acestea intervin cu pictura in acrylic, desen sau exfoliez si valorific plastic, efectul obtinut, totul in sensul ideii si rezolutiei plastice a acesteia.
Tot la aceasta etapa, am folosit, sarma si spanul de aluminiu pe care le-am colat ethnic pe panza de picture. Alaturi de acestea am folosit hartie, ceara, acrylic.

Ca etape, pentru ca sunt mai multe etape de lucru la o panza, imi command sasiurile, imi intind singura panza, tinand cont totodata, de interventiile la care va fi supusa, ma apuc de lucru fara o schita prealabila. Perioada de elaborare dureaza deoarece interventiile pe fiecare panza, sunt alternative si se pot intinde pe toata perioada de lucru acordata unei etape profesionale. Interventiile tin cont mereu de legatura dintre continut si forma si incearca, cu fiecare etapa profesionala, sa adauge inca ceva din punct de vedere ethnic, si nu numai, evolutiei mele profesionale, acesta fiind factorul stimulativ dominant in timpul elaborarii.
In mare, pot spune ca incerc sa gasesc un alt fel de a rezolva problemele de limbaj pictural, intr-o epoca in care disciplinele se intrepatrund pana la disparitia frontierelor dintre ele.

Atat “Chipuri fara Chip” cat si “Face book”, semnul plastic folosit este chipul uman, capul, “computerul” perfect, metaforic vorbind..

Dincolo de toate cele spuse mai sus, in elaborarea fiecarei etape profesionale a existat o doza de ludic a carei logica n-asi putea s-o explic.”